Skotsko nepustí osobu po změně pohlaví do ženské věznice. Rowlingová kvůli tomu zuří

Skotská transgenderová žena, která před změnou pohlaví spáchala dvě znásilnění, si svůj trest neodpyká v ženské věznici. Oznámila to premiérka Nicola Sturgeonová poté, co se objevily obavy o bezpečnost ostatních vězeňkyň. Její rozhodnutí ale vyvolalo velké vášně. Ozvala se i spisovatelka Joanne Rowlingová.

Skotka Isla Brysonová byla v úterý odsouzena za znásilnění dvou žen v letech 2016 a 2019, které spáchala ještě před změnou pohlaví pod jménem Adam Graham. Do rozhodnutí o výši trestu byla umístěna do ženské věznice Cornton Vale. Musela být ale přesunuta. Vzhledem k povaze trestných činů, které spáchala, totiž měla řada aktivistů a politiků z tohoto kroku obavy.

„Vzhledem k oprávněným obavám veřejnosti a poslanců v tomto případě mohu parlamentu potvrdit, že tato vězeňkyně nebude uvězněna v ženské věznici Cornton Vale,“ uvedla během interpelací Sturgeonová. „Doufám, že to veřejnost uklidní,“ dodala. Případ vyvolal kontroverzi ve skotském parlamentu i v Londýně.

Zaregistrovala ho také spisovatelka Rowlingová, která se k tématu transgenderu často vyjadřuje. Informoval o tom list Daily Mail.

„Takže ve Skotsku Nicole Sturgeonové nejsou trans ženy skutečně ženy, pokud se dopustí dvojitého znásilnění jako Adam ‚Isla Brysonová‘ Graham,“ napsala autorka na Twitter. „Přitom trans žena a pedofilka Katie Dolatowski, která potají filmovala 12leté dítě a pokusila se znásilnit 10leté dítě, přičemž oba zločiny spáchala na dámských toaletách, zůstává ženou. A zůstává v ženské věznici, odkud Adam Graham musí pryč,“ dodala.

Kontroverzní zákon

O případu se debatuje v době, kdy Londýn zablokoval zákon přijatý ve Skotsku, který usnadňuje změnu pohlaví – umožňuje ji bez lékařského doporučení, a to už od 16 let. To vyvolalo kritiku některých bojovníků za práva žen, kteří tvrdí, že by toho mohli využít násilničtí muži, aby se dostali do prostor určených pro jedno pohlaví, jako jsou například toalety.

Konzervativní vláda Rishiho Sunaka argumentovala, že takový zákon by způsobil „značné komplikace, protože by ve Spojeném království vytvořil dva režimy uznávání pohlaví“, a právní změnu zablokovala. Sturgeonová to označila za „frontální útok“ na skotský parlament.

Tagy: