Královna Alžběta napsala otci před jeho smrtí dopis, přečíst si ho nestihl. Co v něm bylo?

Královna Alžběta II.

Speciál: Alžběta II. 70 let na trůnu (206)

Jen několik hodin před předčasnou smrtí Jiřího VI. mu jeho dcera, britská královna Alžběta II., napsala dopis. Tehdejší král si ho ale už přečíst nestihl. Zemřel 6. února 1952 ve věku 56 let. Co v dopise bylo?

Před sedmdesáti lety se život Alžběty II. změnil, z princezny se stala panovnice. 6. února 1952 totiž zemřel její otec, král Jiří VI., a to v pouhých 56 letech ve spánku v Sandringhamu.

Tehdy byla Alžběta se svým dnes již zesnulým manželem princem Philipem v africké Keni na zastávce velkého královského turné. Vydali se na safari, seznamovali se s místní přírodou a zvířaty.

Když se Alžběta ze safari vrátila, začala psát dopis otci. Vyprávěla mu, co všechno viděla. Podle deníku Mirror zmínila například zvířata, která pozorovala za svitu měsíce u napajedla pod hotelem Treetops.

Král se však o afrických dobrodružstvích své dcery nikdy nedočetl. Ještě před doručením vzkazu zemřel. Alžběta se stala novou královnou.

Její muž, princ Philip, své ženě smutnou zprávu sděloval. Sám se ji dozvěděl od princeznina osobního tajemníka Martina Charterise. Philip si údajně v zoufalém gestu zakryl obličej novinami a řekl: „To bude taková rána“.

Královna obvykle slaví 6. únor, den svého nástupu na trůn, v soukromí v Sandringhamu, kde právě její otec zemřel. Letošní výročí ale bude obzvlášť dojemné, protože si 70 let od osudného dne poprvé připomene bez svého manžela prince Philipa. Ten zemřel ve věku 99 let loni v dubnu.

Tagy: