Meghan ublížila královně pár dní před její smrtí. O napjatých vztazích promluvil blízký přítel

Královna Alžběta II. byla odchodem prince Harryho s vévodkyní Meghan velmi zraněná a vyčerpaná. Její soukromou reakci popisují zdroje z blízkého okolí královské rodiny v nové knize. Známá novinářka Katie Nichollová již v několikátém titulu odkrývá zákulisní informace o mnohdy napjatých vztazích mezi urozenými příbuznými. Autorka rozebírá postoj zesnulé panovnice i nynějšího krále Karla III. k odloučení kontroverzního páru od tradic britské monarchie.

„Společně jsme nalezli konstruktivní cestu vpřed pro mého vnuka a jeho rodinu. Harry, Meghan a Archie vždy budou milovanými členy naší rodiny. Chtěla bych jim poděkovat za veškerou práci, kterou vykonali. Jsem také pyšná na Meghan za to, jak rychle se dokázala stát členem naší rodiny. Doufám, že naše dohoda jim umožní vybudovat šťastný a klidný nový život,“ prohlásila britská panovnice poté, co se princ s vévodkyní v roce 2020 rozhodli opustit šlechtický život, informovala o tom agentura Reuters.

V úryvku z knihy The New Royals, zveřejněném v měsíčníku Vanity Fair, však královnin blízký přítel popisuje, že celá situace byla pro panovnici ve skutečnosti velmi náročná. Z jejich rozhodnutí byla značně vyčerpaná a zraněná. „Nezajímá mě to, a už o tom nechci přemýšlet,“ vyjádřila se údajně zesnulá královna.

Královně chyběla pravnoučata

Alžbětě II. pak bylo zejména líto, že nemůže trávit více času s dětmi Harryho a Meghan – Archiem a Lilibet. Panovnice v posledních týdnech před smrtí pozvala odloučený pár s pravnoučaty na „přespání“ do zámku Balmoral, tradiční akci pro blízkou rodinu. Vévodkyně Meghan však pozvání z konce srpna odmítla, což královnu velmi zasáhlo.

I král Karel III. snášel rozhodnutí svého syna s těžkostmi. I přes to se ale snaží vztahy zlepšovat. „Je zraněný a zklamaný, ale jeho láska pro Harryho byla vždy nepodmíněná,“ uvedl zdroj blízký rodině.

Jednou z důležitých otázek v budoucím vývoji postavení rodiny prince Harryho zůstávají šlechtické tituly pro jeho děti. Zda budou Archie a Lilibet princem a princeznou, záleží prý na průběhu následujících měsíců. Zejména pak na princově televizním pořadu a vydání jeho pamětí. Vysoce očekávané memoáry měly původně vyjít koncem roku. Kvůli období truchlení po smrti královny se však vydání odložilo na rok 2023, informoval o tom deník Telegraph.

Tagy: