Expert o Meghan: Je to herečka, slzy bych nepřeceňoval. Návrat by byl těžší než u Camilly

Meghan, vévodkyně ze Sussexu, pláče na pohřbu královny Alžběty II.

360° (919)

Pláči vévodkyně ze Sussexu v průběhu pohřbu bych nepřikládal přílišnou váhu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS historik Martin Kovář. Spolu s bývalým šéfem hradního protokolu Miroslavem Sklenářem probrali i roli prince Harryho a vévodkyně Meghan. Zmínili se i o možnosti jejich návratu a zapojení do královské rodiny. Krátce se také zabývali významem místa premiéra Petra Fialy v zasedacím pořádku.

Podle Martina Kováře není divu, že pár, který se odloučil od tradic britské monarchie, musel při smutečním ceremoniálu sedět až v druhé řadě. „Nemohli být jinde. To, co udělali, bylo jejich rozhodnutí. Královna ho s bolestí akceptovala,“ okomentoval zasedací pořádek historik. Pláči vévodkyně ze Sussexu v průběhu pohřbu by pak nepřikládal přílišnou váhu: „Slzy bych v tomto případě nepřeceňoval, zejména ne u americké herečky.“

Podobného názoru byl i Miroslav Sklenář. Usazení páru do druhé řady či zákaz uniformy pro prince Harryho za přísnost nepovažuje. „Oni se sami rozhodli, nedá se nic dělat,“ shrnul důsledky odloučení od královského rodu.

Možný návrat prince s vévodkyní považují oba odborníci za nepravděpodobný. Případná cesta zpět do královské rodiny by pak byla velmi obtížná. „Ledacos se dá změnit, Camilla byla před 25 lety nejvíce nenáviděná osoba, dnes je respektovaná královna-manželka. U Harryho a Meghan se ale bojím, že to nebude tak jednoduché,“ uzavřel Sklenář.

Hosté pořadu se dotkli i přítomnosti premiéra Petra Fialy, který seděl přímo za prezidentem Spojených států Joem Bidenem. Odůvodnění jeho umístění je i přes nejrůznější teorie podle bývalého ředitele hradního protokolu jasné. Uvedl, že jde o „základní pravidla protokolu. Nejprve je britská královská rodina, pak další královské rody a následují hlavy států podle seniority. Prostě to tak vyšlo, pan premiér dostal hezké, důstojné místo, ale není to nic víc než náhoda.“

Tagy: