Žádná královská Výsost. Princ Harry s Meghan zuří kvůli titulům svých dětí

Skutečně se princové William a Harry smířili?

Zatímco se většina britské královské rodiny a veřejnosti myšlenkami upíná ke skonu milované panovnice Alžběty II. a k chystanému státnímu pohřbu, princ Harry s manželkou Meghan mají jiné starosti. Blízké zdroje uvádí, že údajně zuří kvůli titulům pro své děti – Archieho a Lilibet. Co přesně jim vadí?

Po smrti Alžběty II. se panovníkem stal její nejstarší syn – král Karel III. Očekává se, že děti svého syna, prince Harryho, tituluje jako prince Archieho a princeznu Lilibet – status Jeho královské výsosti (HRH) jim však udělen nebude.

Právě to má být důvodem rozhořčení vévody a vévodkyně ze Sussexu. Ačkoliv král souhlasil s vydáním patentních listů svým nejmladším vnoučatům, bez statusu HRH budou děti podle prince Harryho a manželky nedostatečně zabezpečené. Údajně měl pár poukázat i na fakt, že princezny Beatrice a Eugenie – sestřenice prince Harryho – status HRH mají, ačkoliv nejsou „pracujícími členy královské rodiny“.

Od smrti královny jsou neúnavní

„Harry a Meghan se obávali o bezpečnost svých dětí. To, že budou princ a princezna, jim přináší právo na určitou úroveň královské bezpečnosti,“ podotkl jeden ze zdrojů, píše web Express. Dodal, že v uplynulém týdnu proběhlo mnoho jednání. „Trvali na tom, že Archie a Lilibet jsou princ a princezna. Od smrti královny jsou neúnavní. Zůstali však rozzuření, že Archie a Lilibet nemohou přijmout titul Jeho královská Výsost,“ dodal.

O vévodovi a vévodkyni ze Sussexu se mluví i v souvislosti se středeční bohoslužbou ve Westminster Hall. Oba jsou kritizování za porušení královského protokolu – drželi se za ruce.

„Jaký královský protokol vyžaduje, aby se na pohřbu nedrželi za ruce? Je naprosto tupé řídit se takovými nelidskými normami a přijmout nedostatek náklonnosti jako standard obdivu k monarchii. Projev náklonosti Harryho a Meghan kdykoliv přijmu namísto chladné a falešné nadřazenosti britské monarchie,“ zastávala se jich na sociálních sítích komentátorka a aktivistka Shola Mos-Shogbamimuová.

Tagy:
Velká Británie smrt pohřeb Alžběta II. princ Harry královna Alžběta II. titul kritika královská rodina děti Sussex Karel III. vévodkyně Meghan Britská královská rodina Archie Mountbatten-Windsor Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová Beatrice z Yorku