Kratší platnost testů otráví neočkované. Donutí je to k vakcinaci, libuje si Špičák

Poslanec ANO Julius Špičák

Špičák a Svoboda hodnotili aktuální stav pandemie

Ministerstvo zdravotnictví plánuje navrhnout vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus, možné dřívější ukončení karantény nebo konec testů hrazených pojišťovnami. Poslanec hnutí ANO Julius Špičák ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že zejména zkrácení platnosti testů považuje za dobrý nápad.

„Nejsem si jist, zda bezplatnost hraje roli, pro zkrácení platnosti testů ale jsem. Neočkované lidi otráví chodit na test každou chvíli a donutí je to k vakcinaci,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Špičák. Několikrát zopakoval, že vláda musí udělat všechno pro to, aby se v Česku co nejrychleji zvýšila proočkovanost.

Přístup naší země k lidem, kteří nejsou očkováni, označil jako jeden z nejpřátelštějších. „Tlak na neočkované je v pořádku. Jiné země jsou drastičtější, mají třeba povinné očkování u některých profesí,“ narážel Špičák například na Francii či Itálii.

Také bývalý vicepremiér Cyril Svoboda (KDU-ČSL) považuje očkování za nejlepší cestu, jak se dostat z koronavirové pandemie. „Pro některé lidi se stalo očkování politickým postojem. Neměli rádi vládu, tak se stavili proti. Očkování ale zachraňuje naše zdraví,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za neděli přibylo téměř 800 nových případů koronaviru, což je za tento den nejvíce od dubna. Ministerstvo zdravotnictví kvůli rostoucím číslům hodlá přistoupit ke změně některých opatření. Jedná se například o zkrácení platnosti testů. U antigenu by to měl být nově jen den a u PCR metody tři dny.

Zkrátit se má také karanténa, která je nyní stanovena na 14 dní. Nově ji člověk bude moci v případě negativního PCR testu možné ukončit po týdnu. Poslední změna by se měla týkat konce nároku na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Vláda nebude dělat populistická gesta

Podle Svobody bude nová vláda jednat rozumně. „Žádná zodpovědná vláda nebude fungovat ‚po nás potopa‘. Nečekejme populistická gesta. Jsem přesvědčen, že bude postupovat zodpovědně bez ohledu na výsledek voleb,“ konstatoval.

„Měl bych nám přát, abychom pandemii zvládli. Jednotlivá opatření budu sledovat s velkým zájmem a jsme připraveni kritizovat nesprávné kroky, které z našeho pohledu nastanou,“ vzkázal případné nové vládě Špičák, jehož hnutí ANO s největší pravděpodobností skončí v opozici.

Lockdown nebude, shodli se experti

Hrozí ale Česku s ohledem na rostoucí počet nakažených další lockdown? „Takový jako na jaře si nemůžeme dovolit. Vidím dopad ve školách, to je katastrofa. Opatření by měla být selektivní a geografická, školy musí být v jejich uplatňování na posledním místě,“ apeloval poslanec ANO.

Také podle Svobody není další lockdown v současných dnech možný. „Je vyšší proočkovanost i promořenost, Je možné zpřísnit některá opatření, ale tak jako v minulosti už ne,“ podotkl.

Tagy: