Preventivní testy na covid od prosince nebude hradit stát. Mění se i podmínky karantény

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministerstvo zdravotnictví ke změnám v opatřeních

Preventivní testy na COVID-19 by se mohly přestat hradit z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, bude to navrhovat ministerstvo zdravotnictví, řekla v pátek novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Testy zůstanou zdarma pro děti do 12 let. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) budou i další výjimky, například pro lidi, kteří už mají první dávku očkování. Ministerstvo rovněž navrhne, aby karanténu pro lidi po kontaktu s nakaženým koronavirem bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním testem.

Podle ministerstva budou dál zdarma testy pro lidi s příznaky nebo pro lidi po kontaktu s nakaženými. Platit se podle Svrčinové nebudou ani testy, kterými bude možné dříve ukončit karanténu po kontaktu s nakaženým. „Je otázka, zda v této době, kdy je tu dostupná vakcinace, by testy, určené třeba pro cestování, měl hradit stát,“ zdůraznil Vojtěch a připomněl, že proplácení testů stojí měsíčně dvě miliardy korun.

Ministerstvo zároveň navrhuje, aby se zkrátila i doba karantény. „Karanténa by trvala jen sedm dní (namísto původních 14 dní, pozn. red.). Chceme ulehčit například dětem, aby nemusely být po kontaktu s pozitivně testovaným člověkem tak dlouho v karanténě,“ vysvětlil Vojtěch.

„Chceme navrhnout také zkrácení platnosti testů jak u PCR, tak antigenních, zejména v této době je to zásadní. Tím budou testy více průkazné,“ sdělil Vojtěch. PCR test by měl nově platit 72 hodin místo sedmi dní a antigenní test jeden den místo současných tří.

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se nyní mluví jako o budoucím ministru zdravotnictví, ale zkrácení lhůty nechápe. „U antigenních testů je potřeba definovat, zda jsou prováděny lékaři, nebo jde o samotesty. U PCR je to jednoduché. Chtěl bych slyšet důvod ke zkrácení, nás nic nenapadlo a doufám, že se to dozvím,“ míní Válek.

Vojtěch konzultuje opatření s opozicí

S ohledem na volby a změnu vlády zatím Vojtěch nechce zavádět další restrikce ani plošné testování. Zvažuje možnost, že by bezinfekčnost v restauracích kontroloval jejich personál. Prověří to podle něj právníci, sám to považuje za správné. Proti se již dříve postavili restauratéři, podle nich je nezákonné, aby chtěli po lidech citlivá data o zdraví, což podle nich očkování nebo výsledek testu je. Podle Svrčinové by bylo také možné povolit na hromadných akcích účast pro větší podíl očkovaných lidí.

„Chceme testovat a trasovat kontakty, ale nikoli plošně. Očkování je dlouhodobé řešení, vidíme to i v jiných zemích,“ uvedl s tím, že se zatím epidemie nevyvíjí dobrým směrem. „Rostou počty nakažených i hospitalizovaných. Počítali jsme, že touto dobou budeme mít 400 nakažených a skutečně se tak děje, profesor Dušek se přesně trefuje,“ dodal.

Zátěž nemocnic je podle Vojtěcha zatím nízká, péče se zatím nijak výrazně neomezuje, jako tomu bylo v předchozích vlnách epidemie. „Nákaza se šíří především v mladé populaci. Začíná se šířit i mezi dospělými a mírně se začíná zvedat i mezi relativně dobře proočkovanou populací seniorů,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Z tohoto důvodu ministr zdravotnictví komunikuje s poslancem Válkem. „Konzultujeme různé věci společně, aby nastupující vláda zase opatření rušila, to by situaci neprospělo,“ podotkl. Jako prioritu pak vnímá očkování.

Laboratoře v Česku ve čtvrtek potvrdily 1 534 nových případů nemoci COVID-19, nejvíce v tomto týdnu a zhruba o 550 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných s koronavirem se zvýšil na 448, osm desítek z nich je ve vážném stavu. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní vzrostl od čtvrtka o pět na 74.

Tagy: