Krematoria nestíhají zpopelňovat. V Ostravě využívají venkovní mrazicí boxy

Krematoria nestíhají zpopelňovat zemřelé

Pohřební služby kvůli současné pandemii přivážejí do krematorií další a další nebožtíky. Podle zaměstnanců jsou poslední týdny v tomto ohledu extrémní. Některá krematoria zemřelé nestíhají zpopelňovat. Ostravské krematorium kvůli nedostatku skladovacích prostor muselo nechat vybudovat venkovní mrazicí boxy.

Velmi přetížené je krematorium v Jihlavě, které je jediné pro celou Vysočinu. Už muselo odmítnout žádosti o pomoc z jiných krajů. Jenom za říjen tu zpopelnili 218 těl. Oproti předchozímu měsíci se jedná o 60% nárůst kremací.

„V jihlavské nemocnici mají samozřejmě plnou lednici nebožtíků. Co jsem slyšel, tak i ostatní nemocnice jsou na tom stejně,“ řekl Kamil Škvařil, pracovník pohřební služby. Podobně mluví i Ivo Furmančík, ředitel Krematoria Ostrava. „Zaznamenali jsme zvýšený počet zesnulých a byli jsme proto nuceni přistoupit k rozšíření chladírenských prostor,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Furmančík.

Podle jeho slov se nejedná o chladicí návěsy. „Usoudili jsme, že není potřeba něco takového provozovat, současná kapacita by měla být dostačující,“ dodal. Podotkl také, že navýšení kapacity není jen z důvodu úmrtí na COVID-19, ale i proto, že nastalo sezónní navýšení, které souvisí s počasím.

Luboš Vondrák, který v krematoriu pracuje 25 let, tráví s kolegy ve službě poslední dobou celé dny. „Jestli to takhle půjde dál, tak jsme připraveni dělat i víkendy, i když jsme se tomu zatím vyhýbali,“ řekl.

Zaměstnanci krematoria teď pracují na dvě směny, dělali i o svátku a mají velké problémy tento nápor vůbec zvládnout. „Nárůst je enormní. Jestliže jsme v průměru měli 150, 160 žehů za měsíc, tak na tato čísla se dostáváme v podstatě během jednoho týdne,“ vysvětlil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Venkovní mrazicí boxy

Bez ohledu na nelehkou situaci obřadník Petr Chytil nezapomíná na pietu, pečlivě upravuje květiny a pokaždé zapálí svíčku. „Je to smutnější, to je pravda. Ale zase je to komornější, takové lepší, je tady víc toho duchovna,“ sdělil.

Ostravské krematorium zase řešilo jiný problém. Mrtvá těla nebylo kde skladovat. Vedení proto muselo nechat vybudovat venkovní mrazicí boxy. „Nový chladicí box využíváme dnes, protože v pondělí jsou vždycky návozy vyšší, jelikož v sobotu a neděli se v podstatě nedováží do krematoria, a další dny uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“ uvedl ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík.

Krematoria na aktuální čísla vyšší úmrtnosti reagují různě. Buď posilují směny, nebo – jako například v Pardubicích – přidávají obřadní dny a kremace i v sobotu.

Jaroslav Mangl z Asociace pohřebních služeb však namítá, že panika není namístě. „Neviděl bych to tak tragicky. Problém s kapacitou vznikl už v roce 2016, kdy veřejnost požadovala po ministryni Šlechtové novelizaci zákona, aby pohřební služby měly povinnost vlastní kapacity márnic,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Nedostatek míst tak podle něj nutně nesouvisí jen s koronavirem.

Tagy: