Jak pohřbívat zemřelé s koronavirem? Neexistují jednoznačné instrukce

Pohřební vůz

Pohřební služby nemají jednoznačné instrukce, jak pohřbívat zemřelé s covidem

Pohřební služby a správci hřbitovů zatím nemají jednoznačné instrukce, jak pohřbívat zemřelé s koronavirem. Zatím dostali jen doporučení. Například podle ministerstva pro místní rozvoj mají používat rozložitelné vaky a rakev s tělem zemřelého uložit hlouběji.

Upřímně, my vůbec netušíme, kdo je nakažený. V ohledacím listě nebo v listě o prohlídce zemřelého je napsáno tužkou covid. Nebo je to na nějakém vaku, anebo také ne.

COVID-19 není podle ministerstva zdravotnictví vysoce nakažlivou nemocí, přesto nemocnice těla vydávají ve dvou ochranných pytlích a lékař by měl vydat pokyn, jak má pohřební služba s ostatky dál naložit. „My nemůžeme toho člověka ani obléct. Dostaneme člověka z nemocnice už v hygienickém pytli. Nemůžeme je ukázat pozůstalým, a to je podle mě úplná neúcta k tomu zemřelému,“ řekla Hana Vavroňová, majitelka pohřební služby.

Protože ale pokyny nejsou závazné, některé pohřební služby nedělají mezi zemřelými rozdíl. „Potom s tělem pracujeme jako s běžným nebožtíkem, který není nakažen covidem. Upřímně, my vůbec netušíme, kdo je nakažený. V ohledacím listě nebo v listě o prohlídce zemřelého je napsáno tužkou covid. Nebo je to na nějakém vaku, anebo také ne,“ vysvětlil předseda sdružení pohřebnictví a asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl.

Pohřbení s omezením

Některé pohřební služby uvádějí, že až 40 procent pozůstalých stále trvá na uložení těla do rakve v rodinném hrobě. Měla by být ale splněna doporučení ministerstva zdravotnictví a hygieniků z jara letošního roku. „Zemřelí s potvrzeným nebo předpokládaným onemocněním COVID-19 mohou být pohřbeni do hrobu nebo hrobky s jistými omezeními, zvláště pokud jsou uloženi do konečné rakve v transportním vaku,“ zní doporučení. „Je to polyethylen, jakoby normální klasický igelit. Když se tělo s covidem ve vaku pohřbí do hrobu, tak se v zásadě po celou tlecí dobu nesmí ten hrob otevřít,“ sdělil Antonín Cícha z pohřební služby.

Obvyklá doba rozkladu těla je deset let. Při pohřbu do země v nerozložitelných pytlích nebude pravděpodobně k tlení těla docházet a v budoucnu nejspíš také nebude možné do takových hrobů dál pohřbívat. „Zda do takového hrobu dále ukládat, když tam nezapočal proces tlení, zda je to záležitost dvaceti, padesáti let – tohle je věc, kterou zatím nikde nikdo na té úrovni zákonně neřeší,“ uvedla Oldřiška Dvořáčková, mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Závazné pokyny nemá ani Světová zdravotnická organizace

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDÚ-ČSL) by se měla metodika sjednotit a nebýt formou doporučení. „Je to na rozhodnutí té služby a té rodiny, pochopitelně, a ministerstvo v současnosti neomezuje, aby musela být preferována ta či ona varianta pohřbu,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO).

Podle ministra by měly být zachovány všechny etické a pietní normy. Ani Světová zdravotnická organizace prý neposkytuje závazné pokyny.

Tagy: