Záložní plán vyzrazen? Zdroj z Kremlu popsal, kam by Putin v případě prohry prchl

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (29.7.2022 6:37)

Rusko má údajně připravený evakuační plán pro svého prezidenta Vladimira Putina pro případ, že by jeho armáda nedokázala porazit Ukrajinu, v níž od února vede válku. Informuje o tom britský deník Daily Mail s odkazem na anonymní zdroj, jenž prý působí přímo v Kremlu. Ten zároveň v uplynulých týdnech a měsících pravidelně informoval o tom, že Putin trpí různými nemocemi, například rakovinou či Parkinsonovou chorobou.

Zdroj vystupuje na převážně ruské sociální síti Telegram pod pseudonymem SVR General. Ten v jednom ze svých příspěvků tvrdí, že Putinovo nejbližší okolí má pro ruskou hlavu státu připravený plán na evakuaci.

Podle zmíněného zdroje je plán jednoduchý. Putina a jeho nejbližší by vyzvedlo letadlo, které by jej transportovalo až do Sýrie. Místní autoritářský prezident Bašár Asad je dlouhodobým spojencem ruské hlavy státu, přičemž je to právě Asad, který jako jeden z mála uznal samostatnost samozvaných doněckých separatistických republik Doněck a Luhansk.

Útěk k Asadovi dává smysl i z toho důvodu, že Putin syrskému prezidentovi už léta pomáhá v boji proti povstalcům – Sýrie se od roku 2011 nachází v občanské válce. Ruská armáda má proto v Sýrii dokonce několik základen, a tudíž i trvalou vojenskou přítomnost.

Daily Mail v této věci spekuluje, že Putin by nejspíš musel letět přes Turecko. To je sice členem Severoatlantické aliance (NATO), ale i tak k Putinovi chová ne příliš ostrý vztah. Přesto by ale ruské hlavě státu mohl místní prezident Recep Tayyip Erdogan vystavit stopku, lépe řečeno mu zakázat přelet nad územím své země.

Existuje prý však i možnost, že by Putin místo do Sýrie raději utekl do Íránu. V tom mimochodem před pár dny byl, když zde jednal s místní vládnoucí garniturou, ale i právě s Erdoganem. Ze setkání utkvěl v paměti kuriózní, ale vypovídající moment, kdy turecký prezident nechal Putina téměř minut čekat přímo před kamerami. Zahraniční pozorovatelé se shodují, že Putin, jenž stejnou věc dělal v minulosti řadě jiných státníků, toto chování nesl nelibě.

Vzbouří se Rusové, když Putin prohraje?

Britský deník s odvoláním na zmiňovaný zdroj z Telegramu uvádí, že plán měl vzniknout v souvislosti s obavami, že ruské invazní síly na Ukrajině prohrají a Rusové se proti Putinovi vzbouří. Poražení vojáci i běžní občané by si prý mohli současného vládce Ruska vybrat coby svého obětního beránka, neboť zemi vede již řadu let a invazi na Ukrajinu sám nařídil.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února, přičemž podle ruských odhadů měla trvat jen pár dní. Ukrajinci však překvapili nejen Putina, ale i západní mocnosti, když se proti Rusům dokázali udržet a navíc je postupem času začali vytlačovat ze svého území. Aktuálně se vedou boje především na Donbase a Ukrajinci nyní zahajují ofenzivu na osvobození Chersonské oblasti.

Putinovo Rusko mělo se svým sousedem již léta velmi napjaté vztahy. V roce 2014 totiž Rusové využili revoluce na Ukrajině k tomu, aby anektovali poloostrov Krym a následně podnítili separatisty na východě země, tedy právě na Donbasu. Léta trvající napětí letos Rusové využili k zahájení války, kterou však označují jako „speciální vojenská operace“.

Tagy: