CNN: Z čeho Rusko financuje válku? Plundruje africké zlato, maskuje ho za sušenky

Těžba zlata v Africe

Válka na Ukrajině (29.7.2022 6:37)

Ruská ekonomika dostává kvůli vedení války na Ukrajině velmi drsné údery. Nejenže Kreml musí velmi draze financovat své ofenzivní aktivity, ale navíc je Rusko pod silným tlakem západních sankcí. Zdá se však, že ruské vedení stále má kde brát. Podle americké CNN jí pomáhá i nelegální těžba zlata v Africe.

Americká televizní stanice odkrývá pozadí ruské operace v africkém Súdánu. V zemi na pobřeží Rudého moře podle CNN Kreml doslova „plundruje“ místní doly kvůli zlatu. To následně tajně posílá pryč po několika různých cestách. Letecky, na lodích i auty.

CNN se měla dostat k několika vysoce postaveným súdánským a americkým představitelům, kteří informace o ruské těžbě v Súdánu potvrdili. Informuje tak například o ruském letadlu, které mělo pár dní po únorovém zahájení invaze na Ukrajinu odletět z mezinárodního letiště v súdánském Chartúmu. Údajně převáželo sušenky, což zní jako velmi netypický artikl pro vývoz z této africké země.

Pracovníci letiště se nakonec rozhodli letadlo pro jistotu prohledat. A skutečně v něm našli bedny se sušenkami, kromě toho ale pod nimi objevili i nejcennější surovinu, která se v zemi těží – zlato. CNN s odvoláním na své zdroje dodává, že takových převozů ze Súdánu mělo být naplánováno nejméně šestnáct, a to jen za poslední rok a půl.

Odborníci upozorňují, že Rusko má v Súdánu několik posledních let mimořádný vliv. „Už dlouho víme o ruském využívání súdánského přírodního bohatství,“ sdělil CNN nejmenovaný představitel americké zahraniční politiky. Podle něj a dalších pozorovatelů mají navíc Rusové prsty v loňském vojenském převratu v této zemi.

„Zatímco se zbytek světa koncentruje na Rusko, to může získat hodně díky svému vztahu se súdánskými generály, kterým pomáhá zůstat u moci,“ dodal zmiňovaný zdroj. Rusko mělo do svých vojenských spojenců ze Súdánu nalít značné finanční prostředky. Na oplátku má mít svolení těžit tamní zlato.

Oligarcha s vazbami na Putina i wagnerovce

V souvislosti s ruským vlivem v Súdánu padá jedno konkrétní jméno – Jevgenij Prigožin. Ruský oligarcha, který je jedním z blízkých přátel a spojenců prezidenta Vladimira Putina, má mít mimo jiné i nezanedbatelný vliv na chod žoldáků z nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny. Ta proslula zejména svojí brutalitou v konfliktech právě na africkém kontinentě.

Podle CNN Prigožin vlastní společnost Meroe Gold, která působí přímo v Súdánu. Ta prý na jedné straně poskytuje zbraně a výcvik paravojenským skupinám i vojákům místní junty, na straně druhé dostala na oplátku povolení získávat místní nerostné bohatství v čele právě se zlatem.

„Přes Meroe Gold či jiné společnosti si vytvořil strategii pro plundrování ekonomického bohatství afrických zemí, kde působí, coby protihodnotu za podporu tamních vlád,“ vysvětluje vyšetřovatel z londýnského Dossier centra Denis Korotkov. Ten se snaží pátrat po kriminálních aktivitách lidí napojených na ruský Kreml. Centrum založil dříve nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který patří mezi Putinovy nepřátele v zahraničí.

CNN uvádí, že díky Prigožinovi se do súdánských dolů na zlato takto dostal i nejméně jeden vysoce postavený důstojník zmíněné Wagnerovy skupiny, konkrétně Alexandr Kuzněcov.

Letecké trasy i cesta autem do sousední země

Podle CNN je pouto mezi Ruskem a nynější vojenskou juntou v Súdánu velmi silné a čím dál více posiluje. Tím pádem je pro Rusko jednoduché udržovat zde svoje těžební i převozní operace.

Zlato měli Rusové převážet po vícero trasách. V případě letadel nejen z Chartúmu, ale i z letiště v Port Sudan. Cílem ovšem pravděpodobně není přímo Moskva, ale jiné, podstatně bližší destinace. CNN zmiňuje syrské přístavní město Latakia, ostatně tamní režim prezidenta Bašára Asada patří mezi další Putinovy spojence. V samotné Latakii se navíc podle všeho nalézá i rozsáhlá vojenská základna patřící Rusům.

Druhou možností je převoz po zemi, konkrétně do blízké Středoafrické republiky, v čemž mají hrát velkou úlohu právě žoldáci z Wagnerovi skupiny. Odtud pak zlato putuje dále, cílovou destinací je vždy Rusko.

USA situaci monitorují

Americká administrativa prezidenta Joea Bidena podle všeho tuto operaci pečlivě sleduje. „Situaci zblízka monitorujeme, a to včetně aktivit Meroe Gold, Kremlem podporované Wagnerovy skupiny a dalších sankcionovaných činovníků v Súdánu, v regionu a v obchodu se zlatem,“ uvedl pro CNN mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Zlato je pro Rusko mimořádně cenným artiklem i právě v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ruský rubl musí podle ekonomů pod západními sankcemi velmi silně trpět, tudíž se Kremlu určitě hodí mít k dispozici komoditu, jejíž hodnota neklesá.

Tagy: