Kulidakis: Křídlo Gregorové je autentičtější. Neomarxismus těžkého kalibru, míní Schmarcz

Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Komentátoři zhodnotili situaci v Pirátské straně

Souboj mezi dvěma křídly Pirátské strany bude pokračovat i nadále, uvedl komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis v reakci na sobotní klání dosavadního předsedy strany Ivana Bartoše a europoslankyně Markéty Gregorové. Zatímco Bartoš a jeho zastánci podle komentátora „zbafuňařeli“, Gregorová zastává původní myšlenku Pirátů. Opačného názoru je však jeho kolega Martin Schmarcz, který názory europoslankyně označil za děsivé a neomarxistické.

Piráti v sobotu rozhodovali o novém vedení. Funkci předsedy obhájil vicepremiér Ivan Bartoš, kterého vyzvala europoslankyně Markéta Gregorová. Šlo o střet dvou vnitrostranických frakcí. Podporu znovuzvolenému předsedovi vyjádřili například Jan Lipavský, Olga Richterová či Zdeněk Hřib. Za Gregorovou stáli převážně zástupci levicovějšího křídla Pirátů, kteří mívají větší výhrady vůči vládnímu angažmá.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka ve studiu, Nacher si z vás hryže nehty u obrazovky, obořil se Vondráček na Pekarovou

Zatímco Gregorová je podle Kulidakise autentičtější a její názory lépe korespondují s hodnotami, které Pirátská strana zastávala v počátcích své existence, druhá část frakce se vlivem dostupnosti funkcí a peněz stala téměř pravým opakem toho, co předtím reprezentovala. Není tak podle něj divu, že se proti tomu část pirátských politiků vymezuje.

Opačný názor zastává Schmarcz, který upozorňuje, že Gregorová je spojována s ideologií neomarxismu, což on osobně považuje za děsivé. Naopak Bartoš je podle komentátora tím, kdo z Pirátu dokázal vytvořit normální stranu. „Oni mají standardní liberální názory. To, co zastupuje Markéta Gregorová, je skutečně neomarxismus těžkého kalibru. Kdyby vyhrála, zmizí Piráti někde v propadlišti dějin,“ poznamenal.

Kulidakis však oponoval, že strana skončí v propadlišti dějin, pokud ztratí to, čím se dosud odlišovala, stejně jako jsme to dříve mohli vidět u ČSSD nebo nyní u lidovců. Piráti podle něj čím dál více ideově souzní s ODS, což považuje za nepochopitelný „mišmaš“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bartoš zůstává pirátským předsedou. Vicepremiér porazil europoslankyni Gregorovou:

Tagy:
levice Ivan Bartoš Česká pirátská strana liberalismus Markéta Gregorová politika neomarxismus vláda