Skomírající lidovci si vypálili rybník. Nejdůležitější téma si sami pouští, nechápe politolog

Marian Jurečka, Marek Výborný, Petr Hladík a Jan Bartošek

Měl by Marian Jurečka rezignovat?

Lidovci v předvolebních průzkumech propastně ztrácejí a navíc nedokáží prodávat své úspěchy. Myslí si to politolog Jan Kubáček, podle kterého se od KDU-ČSL voliči odvrací. Důvodem je, že jejich dosavadní kroky nereprezentují jejich dosavadní politiku umírněné strany. Lidovci navíc vládu podkopávají různými snahami jako zamítnutí zdanění tichého vína nebo zaváděním nových dotací, i když je kabinet Petra Fialy (ODS) sliboval naopak rušit.

Lidovcům se dosavadní působení ve vládě nevyplácí. V předvolebních průzkumech jsou hluboce za hranou vstupu do Poslanecké sněmovny. Podle agentury STEM by v říjnu získali lidovci 3,5 procenta a průzkum společnosti Median by jim ve stejném období přiřkl 4 procenta. Lidovci mají ze všech vládních stran nejhorší výsledek a krčí se ve společnosti partají jako SOCDEM, komunistů či Přísahy.

ČTĚTE TAKÉ: Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

Politolog Jan Kubáček pro CNN Prima NEWS řekl, že se KDU-ČSL nedaří jasně oslovovat voliče vlastní politikou. „Voliči mají dojem, že nereprezentují politiku lidovců, ale spíše ODS. Tedy nenastavují sociálně vlídnou tvář. Kupříklad skrze důchodovou reformu ukazují, že jsou přísná strana,“ řekl Kubáček.

V morálních otázkách jsou navíc slyšet nejvíce radikální názory. „Například u registrovaného partnerství mají lidovci nejradikálnější hlas s hloupými příměry. Nedaří se jim působit uměřeně a se smyslem pro kompromisní řešení,“ řekl dále Kubáček, který narážel na výroky poslance Šimona Hellera na plénu Poslanecké sněmovny v minulém roce. „U nás na jihu Čech je hovězí vždy hovězí, kuřecí je kuřecí a manželství bude vždycky svazkem muže a ženy,“ řekl Heller, který svým výrokem rozlítil některé koaliční poslance.

Lidovci jsou navíc v poslední době slyšet nejvíce při snaze zarazit koalici prosazení některých návrhů. KDU-ČSL se například v konsolidačním balíčku tvrdě zasadila o to, aby se nezdanilo tiché víno. Zůstala proto absurdní výjimka, která zvýhodňuje jeden druh alkoholu před ostatními. Lidovci také vykostili konopný zákon a v současném volebním období se neprosadí liberalizace trhu s marihuanou. Z obou návrhů by přitom profitoval stát příjmem z daní.

Lidová strana naopak šla proti smyslu koalice v případě zavádění nových dotací. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) představil dotaci Oprav dům po babičce, která má pomoci majitelům nemovitostí. Vláda Petra Fialy přitom slibovala, že dotace bude rušit a nebude zvýhodňovat podnikatele nebo občany pomocí subvencí.

Lidovci by mohli uspět s rodinnou politikou

Podle Kubáčka by lidovci mohli do konce volebního období těžit ze tří témat, které nejsou dosud zvednutá. V prvním případě by se měla strana zaměřit na systematickou sociální politiku. „Lidovci v podstatě pustili otázku daní a vypálili si rybník. U nich by například fungovalo, aby odprezentovali systematické využívání sociálních dávek. Třeba tím, že pracovitost a férovost se vždy vyplatí,“ řekl politolog.

Druhou oblastí by mohla být masivní podpora mladých rodin s dětmi. Konkrétně jmenoval velkou výstavbou jeslí, školek či dětských skupin. Této voličské skupině by také pomohl lepší přechod rodičů na mateřské do práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předseda lidovců Marian Jurečka je pod velkým tlakem kvůli večírku na ministerstvu práce. Více se dozvíte v reportáži:

Nejdůležitější téma ale lidovci sami pouští. Tím je podle Kubáčka dohled a kvalita potravin. „Absolutně nechápu, že ministr zemědělství nedělá pravidelné reporty a nedohlíží na ně. Jemu úplně stačí, že jsme zemí dvojí kvality potravin, drahých produktů a s prominutím odpadkového koše. Kolegové z Polska, Itálie nebo Francie by to nikdy nepochopili,“ uzavřel Kubáček.

Tagy: