CNN exkluzivně v tunelu Hamásu. Dvacet metrů pod zemí je i splachovací záchod, popsal reportér

Štáb CNN společně s vojáky IDF prohledával rozsáhlé tunely v Pásmu Gazy.

CNN v tunelu v Pásmu Gazy

Rozsáhlý labyrint se stovkami chodeb, který protíná podzemí Pásma Gazy. Proslulý tunelový systém vybudovaný členy Hamásu nyní křížem krážem prohledávají izraelští vojáci. Štáb CNN dostal v jižním městě Chán Júnis jedinečnou příležitost vydat se do zmíněného bludiště. Reportér Nic Robertson tak na vlastní kůži pocítil, co členové IDF během podzemních operací zažívají. Zároveň pořídil exkluzivní videoreportáž.

Jak říkají sami členové Izraelských obranných sil (IDF), jejich hlavním problémem je skutečnost, že se většina jejich nepřátel v Pásmu Gazy schovává pod zemí v rozsáhlých tunelových sítích. Jedna taková síť na jihu pásu si podle stejnojmenného města vysloužila přezdívku „Srdce Chán Júnis“.

Štáb CNN pod zemí strávil asi půl hodiny. Reportér Nic Robertson se společně s izraelskými vojáky dostal zhruba 20 metrů pod zem. Systém je rozdělen na patra, což zajišťují žebříky i točité schody. V některých uličkách je tak málo místa, že se člověk musí plazit po kolenou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ještě je čas všechno zachránit. CNN varuje před rozsáhlým konfliktem na Blízkém východě

„Během půl hodiny v podzemí jsme viděli jen zlomek labyrintu, který mění podstatu této války,“ konstatoval Nic Robertson. Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu tohoto článku. Štáb CNN provázel velitel největší divize IDF Dan Goldfus. On i jeho bratři ve zbrani se neustále snaží přizpůsobit složité situaci.

„Musíte používat všechny své smysly, které máte. Svůj zrakový, pocitový i pachový senzor. Je to složité. Čekají nás ještě velmi těžké a dlouhé boje,“ řekl Goldfus pro CNN. Sám je však přesvědčen, že Izraelci zlikvidují každého teroristu z Hamásu, který se v tunelech nachází. Židovský stát uvádí, že mu ani nic jiného nezbývá. Odvolává se mimo jiné na skutečnost, že Hamás pod zemí nadále ukrývá několik izraelských rukojmí.

Reportér CNN až s podivem pozoroval, jak je tunelová síť Hamásu technicky vybavená. „Jsme teď 20 metrů pod zemí. 20 metrů... A s námi tu je plně splachovací záchod. Je tu vymalováno. Nachází se tu místo pro žárovku. A dokonce jsou tu i kachličky,“ konstatoval Robertson. V jednotlivých chodbách také nechybí systém ventilace vzduchu.

„Je jasné, že na celý tento systém šlo hodně financí – plánování a příprava na dlouhé obléhání,“ dodal válečný reportér. Podle Goldfuse je nutné, aby Izraelci co nejdříve vyčistili tunelovou síť od teroristů, a to i s ohledem na utrpení palestinských civilistů v Pásmu Gazy. „Hamás se rovná podzemí. My se musíme dostat k jádru Hamásu a vyřídit jej. Dokud nesplníme naši misi až do konce, tak si nemyslím, že odsud odejdeme,“ doplnil.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Izrael čelí stále ostřejší mediální kritice za bombardování Pásma Gazy. Židovský stát nicméně upozorňuje na okolnosti brutálního útoku Hamásu ze 7. října a také na skutečnost, že radikální palestinské hnutí stále Izraeli nevrátilo všechna rukojmí.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: