Státní zástupce navrhne pro primátora Chomutova Hrabáče vazbu. Babiš chce jeho konec v ANO

Chomutovský primátor Marek Hrabáč (fotografie z roku 2018)

Úplatky na severu Čech

Severočeští kriminalisté obvinili primátora Chomutova Marka Hrabáče (ANO) v souvislosti s údajnými manipulacemi s veřejnými zakázkami. Státní zástupce Jan Svoboda navrhne jeho vzetí do vazby, potvrdil pro CNN Prima NEWS. Výbor hnutí ANO vyškrtl Hrabáče z kandidátní listiny ke krajským volbám. Předseda hnutí Andrej Babiš ale požaduje, aby v hnutí skončil úplně. V kauze je obviněno 11 mužů a tři ženy. Některé obviněné propouští policie po výslechu na svobodu.

Policisté v úterý zasahovali na několika místech v Ústeckém kraji a ve čtyřech dalších regionech kvůli případu, který se týká ovlivňování veřejných zakázek. „Osoby jsou stíhány pro zločin přijetí úplatku, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zločin zkrácení daně a poplatku a také pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a dále přečin podplácení. Vzhledem k tomu, že se jedná o větší počet osob, tak ne všechny osoby jsou stíhané pro tyto všechny trestné činy,“ uvedla Doušová. Nejpřísnější trest hrozí za zločin přijetí úplatku, a to až 12 let.

ČTĚTE TAKÉ: Francouzský lékař zavraždil podle obžaloby 12 pacientů. Chtěl být nepostradatelný, řekl kolega

Obvinění se podle náměstkyně Doušové měli trestné činnosti dopouštět od roku 2022 do současnosti. „V úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v rámci kterého si vzájemně poskytovali majetkové a jiné výhody, čímž v podstatě docházelo k systémové korupci,“ sdělila Doušová. Dodala, že se jednání obviněných týkalo stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů.

Hrabáč je obviněný z přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až 12 let za mřížemi.

Mezi obviněnými je i jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr. Firma Rocknet je jednou z pěti obviněných společností v kauze. Webové stránky Rocknetu nefungují, stejně tak je mimo provoz web Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, která ale mezi obviněnými firmami není. „Nefunguje nám web, protože nám vzali servery,“ řekla náměstkyně ředitele krajské příspěvkové organizace Lenka Holovská bez dalších podrobností. Obviněný je také politik z Karlovarského kraje, který je v současné době v zahraničí.

Dalšími obviněnými jsou podle Doušové i ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová a ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner. Stíhaný je i politik z Karlovarského kraje, který je v zahraničí, a také úředníci. Doušová potvrdila, že obviněný je také advokát Tomáš Kindl.

Během středy kriminalisté vyslýchají obviněné. „Vyšetřování již bylo započato. Je obviněno 14 fyzických osob a pět právnických. Byli obviněni ze zločinu sjednání výhody při veřejné zakázce, dále za přijetí úplatku a podplácení. Je sděleno i obvinění ve vztahu k zneužití pravomoci úřední osoby a ke zkrácení daně. Ve vztahu ke třem obviněným byl podán podnět k podání návrhu na vazbu. Mohu potvrdit, že na chomutovského primátora pana Hrabáče byl podán podnět k podání návrhu na vzetí do vazby,“ uvedl pro CNN Prima NEWS dozorující státní zástupce Jan Svoboda.

Hrabáč skončil na kandidátce ANO

Výbor hnutí ANO zatím vyškrtl jméno chomutovského primátora Hrabáče z kandidátní listiny ke krajským volbám. Potvrdil místopředseda ANO Karel Havlíček. Předseda hnutí Andrej Babiš později dodal, že pro vyškrtnutí Hrabáče z kandidátky byli všichni členové výboru.

To ale ještě zřejmě není konec. „Protože měl zneužít svou politickou funkci, budu chtít, aby i skončil v hnutí,“ uvedl Babiš. „V tomto jsme v hnutí nekompromisní. Selhání jedince v regionu nelze nikdy stoprocentně vyloučit, ale podstatné je, že, pokud tak nastane, okamžitě končí. To nastane i v tomto případě. Tím se hnutí ANO liší od tradičních stran. Nikoho krýt nebudeme,“ dodal Havlíček a upřesnil, že se ve středu večer sejde ústecký krajský výbor ANO, aby Hrabáče vyloučil ze strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragický konec pátrání po policistovi z Prahy: Při akci našli bezvládné tělo a mrtvou ženu

Tagy:
policie Ústecký kraj státní zástupce krimi primátor Chomutov trestná činnost Policie České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Marek Hrabáč Kateřina Doušová