Je ostuda, že nás předběhlo Polsko, říká Švihlíková. Podle Křečka jsme dotační ekonomika

Ekonomové Ilona Švihlíková a Štěpán Křeček

Jan Skopeček, Radim Fiala, Štěpán Křeček, Ilona Švihlíková

Tragédie české ekonomiky spočívá v tom, že se přeměnila na dotační a vzniká tu spousta neefektivního přerozdělování, které ve finále naši ekonomiku spíše brzdí, než aby dynamicky narůstala. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to poznamenal ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček. Peníze se podle něj navíc utrácí naprosto bezúčelně a chybí pak u potřebných projektů. Na to upozornila i ekonomka Ilona Švihlíková a zdůraznila, že v tomto ohledu nás výrazně předstihli Poláci.

Podle šéfa Národního kontrolního úřadu Miroslava Kala je v České republice kolem 75 tisíc dotačních programů. „V tom už se nikdo nevyzná. Ty stohy paragrafů nikdo nezná, a přesto máme poslance, kteří přijímají stále nové a nové,“ zdůraznil Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka shání miliardy pro své plány. Nejdřív najděte úspory, vzkazuje mu Stanjurův resort

Problém podle něj je především v tom, že jakmile přerozdělujeme obrovské množství prostředků, tak místo toho, aby ty peníze utráceli lidé, kteří je vydělali a kteří vědí, jak s nimi naložit, tak přijdou politici a úředníci a začnou se zamýšlet nad tím, co by „bylo pěkné udělat“. „Najednou se čerpají dotace na nesmysly, jako jsou ty rozhledny v údolí a podobně,“ sdělil Křeček a dodal, že peníze poté chybí na potřebné projekty.

S tím souhlasila i Švihlíková, která největší problém spatřuje v nedostatečném vyhodnocovacím systému. „Prostě ty peníze někam hodíme, tam se rozhodí a pak nesledujeme, jaká je dlouhodobá efektivnost a co to přináší ekonomice. Hlavní je, že to máme dobře zaúčtované, je tam správné evidenční číslo,“ poznamenala ironicky.

Při velkém množství dotací prý vzniká ideální prostor pro dobývání renty. „Čím je to komplikovanější, tím snadněji se tam vždycky najde nějaká skulinka nebo se něco dokonce udělá na míru,“ naznačila Švihlíková.

Stejně jako Křeček i ona ale upozornila na bezúčelné utrácení finančních prostředků za rozhledny a další podobné věci. Oproti tomu Polsko z dotací podle Švihlíkové vytěžilo. „Zaměřilo se na několik základních projektů, jedním z nich je modernizace infrastruktury. A řekněme si na rovinu, teď je Polsko na tom lépe, a to byla ekonomika, která byla na podstatně nižší úrovni. Je to ostuda,“ zdůraznila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cena elektřiny míří přes obávanou hranici. Je správný čas na fixovaný tarif?

Tagy:
Polsko finance Štěpán Křeček ekonom rozhledny Ilona Švihlíková 360° ekonomika politika renta dotace investice přerozdělování