Když se splní velký sen. Postižená Kristýna nemluví, díky reportáži může komunikovat s okolím

Dobrá věc se podařila. Šestadvacetiletá Kristýna z Plzně, která je odmalička na invalidním vozíčku a od 13 let se s okolím dorozumívá jen pomocí tabulek, si mohla pořídit speciální tablet. Důležitý je pro ni hlavně při procházkách s asistentkou. Speciální pomůcka vyšla na více než 120 tisíc korun.

S asistentkou chodí na koncerty, na nákupy a dělá prostě vše, co ji baví. Ale dorozumět se venku byl pro ni velký problém. Teď díky nově pořízené pomůcce je vše jinak. Speciální tablet ovládaný očima je pro Kristýnu důležitý při procházkách s asistentkou. Může díky němu sdělit, co přesně chce.

„Je to velké plus, velký bonus, je to rychlejší, jednodušší, snazší komunikace i pro Kristýnu,“ popsala pro CNN Prima NEWS asistentka Pavla Hrubá. „Venku je to super a jsem samostatná,“ vzkázala přes tablet i sama Kristýna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvouletá Viktorka bojuje se SMA. Rodiče se nevzdávají a věří, že se holčička znovu postaví

Kristýna se narodila jako zdravé miminko. První problémy přišly 14 dní po porodu, kdy měla pásový opar. Následovalo krvácení a otok mozku, což způsobilo tělesné postižení. „Je po herpetické meningoencefalitidě s příznaky dětské mozkové obrny,“ uvedla její maminka Hana Stehlinská.

Maminka to i přes nepříznivou diagnózu nevzdávala. „Ve dvou a půl letech už uměla písmenka, sčítat a odčítat do deseti,“ popsala. Školu zvládla s jedničkami. Další komplikace se přidaly ve 13 letech, kdy měla několik epileptických záchvatů. „Ten mozek se nestihl uzdravit, a tak přestávala postupně mluvit,“ doplnila její maminka.

Dorozumívat se proto začaly přes tabulku, na které maminka ukazovala písmena a Kristýna jí dávala znamení. Z toho pak vznikla slova a věty. Tato komunikace byla složitá a nešla vždy použít. „Díky reportáži nám lidé poslali peníze a my jsme tak mohli koupit ovládání očima s tabletem a s držákem,“ neskrývala vděčnost maminka. Speciální pomůcka vyšla na téměř 128 tisíc. Rodina dala dohromady 20 tisíc korun a zbytek zaplatila z peněz od dárců.

Tagy:
peníze pomoc Plzeň tablet CNN Prima NEWS Plzeňský kraj sbírka dar finanční sbírka zdravotní postižení tablet ovládaný očima