Krkonoše z Jilemnice hlídá pětimetrový Krakonoš. Jaká nad ním visí hrozba?

Krakonoš v Jilemnici

Náměstí v Jilemnici opět zdobí obří Krakonoš ze sněhu. Jeho tvůrci na něm pracovali čtyři dny, teď každý den tráví několik hodin jeho úpravami, aby kolos přečkal výkyvy teplot.

I tentokrát je Krakonoš dílem Josefa Dufka a jeho spolupracovníků. Na začátku pomáhá bagr, pak přicházejí ke slovu kovové lopatky. „Prvního jsem stavěl v roce 1997, od té doby jich bylo nejméně dvacet, jen výjimečně se stalo, že jsme nestavěli, protože bylo zoufale málo sněhu,“ říká místní umělec. Letos nebyl sníh příliš kvalitní a tak nakonec hlava Krakonoše sahá do pětimetrové výšky, v minulosti prý Dufek postavil i o dva metry vyšší.

První sněhová socha pána hor se podle dostupných zdrojů na náměstí v Jilemnici objevila už v roce 1909. Od té doby už jich byla téměř stovka v nejrůznějších podobách. Jen jedno mají společné, pravidlem je, že Krakonoš se vždy dívá směrem do Krkonoš, aby mohl obhlížet své panství.

„Vždycky začínám hlavou a nikdy úplně přesně nevím, jak to dopadne, někdy ji má kulatější, někdy protáhlejší. Vždycky je to podle toho, co množství sněhu povolí,“ přiznává autor. Sněhový Krakonoš láká na náměstí před jilemnickou radnicí denně stovky lidí, velkou atrakcí je pro dospělé i pro děti. Lézt Krakonošovi na hlavu je pochopitelně zakázané, ale děti mohou využít alespoň prolézačku pod jeho obří nohou.

Tagy: