Krym padne během několika týdnů, odhadl expert. Prozradil, jak deokupaci poloostrova provést

K osvobození Krymu je nutné nejprve zničit Kerčský most, který spojuje okupovaný černomořský poloostrov s Ruskem, a poté ho vzít pod vojenskou kontrolu, aby jej okupanti nemohli obnovit. V rozhovoru pro stanici TSN to uvedl vojenský expert a plukovník Ozbrojených sil Ukrajiny Petro Černyk. S takovým plánem by podle něj mohl Krym padnout už za několik týdnů.

K deokupaci Krymu jsou podle něj zapotřebí rakety dlouhého doletu a kvalitní letectvo. „S pomocí stíhaček F-16 budeme moci uzavřít nebe nad Krymem a Černým mořem,“ řekl Černyk v rozhovoru pro TSN. Zdůraznil, že americké stíhačky mohou nést dvě rakety MGM-158, které jsou schopné zasáhnout cíl ve vzdálenosti 360 až 910 kilometrů.

„Celý Krymský poloostrov od severu k jihu měří něco přes 250 kilometrů a od východu k západu přes 360 kilometrů. Raketa s doletem 910 kilometrů si vezme na mušku naprosto všechny vojenské základny a také lodě, které se budou snažit dopravit nějaké zásoby přes Azovské moře a Kerčský průliv,“ uvedl Černyk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postsovětské země nejsou svrchované, prohlásil velvyslanec Číny. Nepřijatelné, bouří se Pobaltí

„Stačí pár týdnů takového obléhání a Krym padne k našim nohám jako shnilá hruška,“ dodal. Reagoval tak na prohlášení tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova, který začátkem dubna představil plán kroků, které chce Kyjev podniknout poté, co získá zpět kontrolu právě nad okupovaným Krymem.

Kerčský most je klíčový

V rámci plánu například vyzval k demolici 19 kilometrů dlouhého Kerčského mostu, který Rusko postavilo mezi jihoruským Krasnodarským krajem a Krymem. S tímto cílem souhlasí také Černyk. „Stačí Kerčský most úplně zničit, dostat ho pod vojenskou kontrolu, aby ho nemohli Rusové obnovit,“ uvedl.

Most, který je nejdelším v Evropě, v říjnu vážně poškodila bomba nastražená v nákladním automobilu. Moskva z útoku obvinila ukrajinskou vojenskou rozvědku.

Rusko poškozený úsek mostu opravilo a obnovilo tok dodávek na Krym, který během války slouží jako klíčový uzel pro ruskou armádu. Ukrajina se k odpovědnosti za útok nepřihlásila, ale ukrajinští představitelé v minulosti opakovaně vyhrožovali, že na most zaútočí.

Danilov plán zveřejnil v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na jarní protiofenzivu v naději, že po více než 13 měsících války dosáhne rozhodujícího úspěchu a ukončí ruskou válku.

Moskva anektovala Krym v roce 2014, ale většina světa jej jako ruské území neuznává. Budoucí status poloostrova zřejmě bude klíčovým prvkem při jakýchkoli jednáních o ukončení současných bojů.

Autentické záběry z nejdrsnějších zákopových bojů u Bachmutu:

Tagy: