Záběry surové přestřelky u Bachmutu. Výkon ukrajinského velitele ocenili i Rusové

Ukrajincům se povedlo odrazit ruský útok, který mířil na jednu z posledních volných cest západně od Bachmutu. Obávaný prapor nesoucí název „Da Vinciho vlci“ z úspěšného protiúderu zveřejnil jedenáctiminutové video, které ukazuje autentické záběry z těch nejdrsnějších zákopových bojů. Obzvlášť se vyznamenal ukrajinský velitel, který celou obrannou akci řídil, přičemž sám zlikvidoval několik okupantů. Uznání si vysloužil i od svého nepřítele.

„Bitva roty ‚Honor‘ od praporu ‚Da Vinciho vlci‘ na poslední cestě do Bachmutu,“ uvedla na svém Telegramu obávaná jednotka, která s ruskými okupanty a prokremelskými separatisty na Donbase bojuje už déle než osm let. Da Vinciho vlci rovněž sdíleli asi jedenáctiminutové video s anglickými titulky, jehož sestřih se stal hitem sociálních sítí.

Video má zachycovat ukrajinskou obranu jedné z posledních cest do obléhaného Bachmutu, kterou ještě okupanti nemají plně pod kontrolou. Členové ukrajinského praporu nejdříve vlezli do jednoho z tamních tunelů, uvnitř vzdali hold jednomu ze svých padlých kolegů. Na druhé straně tunelu pak vedli bezprostřední boj s přítomnými ruskými jednotkami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého útoku: Ukrajinci zdemolovali několik ruských děl. Využili sílu houfnice

S obrovským nasazením a velkou dávkou odvahy „vletěl“ do přestřelky ukrajinský velitel, který surové záběry pořídil. Střet začal ve chvíli, kdy okupanti vhodili obráncům do tunelu výbušninu. Poté, co se Da Vinciho vlci z exploze vzpamatovali, se z rádia ozvala další nepříznivá zpráva: „Orkové (hanlivý výraz pro ruské okupanty, pozn. red.) skočili do našich zákopů. Do zákopů velmi blízko od vás.“

Ukrajinci na nic nečekali – vylezli z tunelu a začali postupně likvidovat svoje nepřátele v zákopech. Jeden z okupantů směrem k tunelu hodil granát, který vybuchl nedaleko od ukrajinského velitele. Ten později popoběhl o několik metrů dál, kde pomocí útočné pušky zastřelil hned několik nic netušících ruských vojáků.

„Zabil jsem všechny orky, přesuňte se ven!“ rozkázal velitel svým bratrům ve zbrani. Poté následovaly boje s dalšími Rusy na střední a delší vzdálenost. „Střílejte do pravého zákopu,“ vybízel voják. Krátce nato strefil dalšího okupanta. „Orkové jsou skoro mrtví,“ ozvalo se pak z vysílačky.

I díky vzájemné spolupráci s operátorem bezpilotního letounu se Da Vinciho vlkům povedlo zneškodnit zbytek nepřátel a vyčistit okolní zákopy. „Všechny zákopy jsou pod naší kontrolou. Copak, orkové? Tohle je naše země. Táhněte do p*dele,“ zakřičel ukrajinský voják.

Podívejte se na celé video:

Záběry zaznamenali také čeští uživatelé sociálních sítí. „Tohle není jen nějaká válka raketometů, houfnic a elektronicky řízených střel. Tohle není jen válka lží v médiích a na sociálních sítích. Je to válka hrdinů a srabů. Válka ukrajinských mužů a žen, kteří přebíjejí své zbraně jen pár desítek metrů od nepřátel. Sláva Ukrajině,“ komentovala surové záběry iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

Výkon ukrajinského velitele dokonce ocenil i ruský propagandista Alexander Koc z deníku Komsomolskaja pravda: „I se skupinou vyděšených střelců, kteří se krčí v nejhlubším koutu zákopu, dokáže zkušený velitel otočit stav na bojišti.“

Twitterové účty specializující se na GPS polohu později určily přesnou lokaci surového souboje. Ke střetu podle všeho došlo nedaleko cesty, která spojuje západní část Bachmutu s obcí Bohdanivka. Konkrétní okolnosti bojů je však v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

Jak už bylo naznačeno, prapor „Da Vinciho vlci“ brání Donbas před ruskou okupací již od roku 2014. Své jméno si jednotka vysloužila na počest Dmytra Kotsjubajla – ukrajinského vojáka známého pod přezdívkou „Da Vinci“. Kotsjubajlo v březnu během bitvy o Bachmut padl, bylo mu 27 let.

Tagy:
válka armáda vojáci střelba voják Ukrajina přestřelka Rusko Donbas Doněcká oblast zákopy Bachmut zákop Dárek pro Putina Prapor „Da Vinciho vlci“