Krymem otřásly další exploze. Rusové tam mají prakticky neřešitelný problém, vysvětlil expert

Výbuch skladu paliva v ruské Voroněži (24. 6. 2023)

Výbuchy na Krymu

Ukrajina v noci na čtvrtek zničila ruský systém protivzdušné obrany nedaleko města Jevpatorija na západě Ruskem anektovaného Krymského poloostrova. Sdělil to zdroj z ukrajinských zpravodajských služeb agentuře Reuters. Exploze jsou hlášeny i ze Sevastopolu. Středeční ukrajinský útok na loď a ponorku v tomto přístavním městě vyzdvihl téměř neřešitelný problém ruské armády, upozornil vojenský expert Oleh Katkov.

Obránci ruský systém protivzdušné obrany zničili dronovým a raketovým útokem vedeným Službou bezpečnosti Ukrajiny a námořnictvem, sdělil zdroj ze zpravodajských služeb agentuře Reuters. Drony nejprve vyřadily radary základny, námořnictvo následně zasáhlo systém S-400 Triumf dvěma raketami Neptun, uvedl s odkazem na své zdroje portál Ukrajinska pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinův fašistický režim musí prohrát. Rozpad Ruska by ale byl masakr, říká aktivista Sedov

Telegramový kanál Krymský vítr uvádí, že obyvatele Jevpatorije slyšeli zatím nejsilnější výbuch v 5:40 místního času, nejspíš západně od města. Zveřejnili také video, na němž na obzoru stoupá sloup hustého kouře, který podle ruskojazyčné BBC zespoda září od požáru. V Sevastopolu jsou hlášeny čtyři výbuchy. Nad ránem bylo hlášeno pozastavení provozu na Krymském mostě, ovšem bez dalších podrobností. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila 11 ukrajinských dronů, informovala agentura RIA.

Mimořádně úspěšný útok, při kterém se povedlo Ukrajincům zasáhnout v okupovaném Sevastopolu výsadkovou loď a ponorku, vyzdvihl podle experta Katkova podstatný problém ruské armády. Okupanti v podstatě nemají místo, kde by mohli uchovávat své lodě a efektivně provádět údržbu a opravy na svých plavidlech. „Logický krok z jejich strany by byl přesunout lodě například do Novorossijsku. Jenže tam je taky čekají překvapení ve formě efektivních dronů,“ citovala Katkova agentura Unian.

Ruská slabina je podle odborníka zjevná. „Skutečnost, že servisovali ponorku i výsadkovou loď v okupovaném Sevastopolu, značí nedostatek podobných míst. Navíc věřili, že tyto cíle jsou pro ukrajinské síly nedosažitelné. K útoku došlo v srdci území okupovaného Krymu, která je podle jejich prohlášení maximálně chráněna před všemi druhy hrozeb,“ vysvětlil.

Útok podle Katkova navíc kromě plavidel poškodil i suchý dok, který okupanti využívali k údržbě lodí. Ten je prý nyní nepoužitelný, což negativně ovlivní schopnosti Rusů k podnikání oprav v Sevastopolu. To zároveň naruší ruský harmonogram plánovaných prací na dalších strojích, shrnul následky expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivé záběry ze zkázy Klišivky. Jižní brána do Bachmutu je spálená na kost

Tagy:
válka útok loď ponorka Ukrajina výbuch Krym Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Sevastopol ruská invaze na Ukrajinu Jevpatorija