Záběry exploze. Rakety zasáhly ruskou ponorku v Sevastopolu, hlásí Ukrajina

Švédská ponorka HMS Gotland na cvičení, v pozadí britská a nizozemská loď (4. 5. 2015)

Přístavem Sevastopol na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, otřáslo v noci na středu několik mohutných výbuchů, ukazuje video. Ukrajinci útok označili za historický okamžik, jelikož to bylo vůbec poprvé, kdy řízené střely dokázaly zasáhnout ponorku. Pokud budou okupantské síly poraženy v Záporožské oblasti, mohou se ukrajinské jednotky dostat na území Krymu ještě letos, uvedl vojenský analytik Oleksandr Kovalenko. Obránci podnikli dronový útok na Ruskem ovládané území poblíž Záporožské jaderné elektrárny, informovala ukrajinská vojenská rozvědka.

Mimořádně úspěšný noční útok se povedl Ukrajincům, když zaútočili na přístav Sevastopol na Rusy okupovaném Krymu. Ukrajina při akci zasáhla výsadkovou loď a ponorku, napsal server RBK-Ukrajina s odkazem na zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky GUR. „V sevastopolských opravných docích Ordžonikidze jsou škody, zejména na vybavení,“ uvedli nejmenovaní činitelé rozvědky.

Mluvíme o vyřazení z provozu na více než dlouhou dobu, nebo obecně o úplném zničení dvou lodí najednou – ponorky Rostov na Donu a velké výsadkové lodi Minsk, informoval web Defence Express o úspěších. Připomněl také, že boj s ponorkami je extrémně obtížný a vyžaduje celý soubor prostředků od protiponorkových lodí, letadel a vrtulníků a vlastních ponorek. Ale na Ukrajině teď nic z toho není. Tento čin se tak podle webu zapíše do historie.

Podle Kovalenka budou Rusové donuceni z Krymu uprchnout, přičemž se neočekává, že by válka na Ukrajině skončila ještě letos. „Příští rok sice může začít závěrečná etapa, ale ani v tomto období by s největší pravděpodobností nemělo dojít k ukončení konfliktu,“ poznamenal podle agentury Unian vojenský analytik skupiny „Information Resistance“.

ČTĚTE TAKÉ: Generál Šedivý: Černomořská flotila Rusů? Přehnaná image, Ukrajinci mají výhodu i na souši

Zdůraznil také, že všechny hranice od roku 2014, kdy došlo k anexi Krymského poloostrova, jsou pouze dočasnou bojovou linií. Očekává, že po skončení bojů dojde k obnovení hranic, které byly definovány v době po pádu Sovětského svazu, tedy v roce 1991. „Když například v nejbližší době dojde k osvobození města Tokmak, pak by nastala 90% pravděpodobnost, že okupanti v Záporožské oblasti budou na frontě poraženi. To by znamenalo, že by ukrajinské síly mohly vstoupit na území Krymu do konce roku,“ je přesvědčen Kovalenko.

„V takovém případě by začal scénář osvobozování okupovaného poloostrova v roce 2024, který by byl náročný a dlouhý. Přesto by úspěch takové akce mohl akcelerovat další ofenzivy, jejichž cílem je osvobození od ruské nadvlády, a to v Luhanské či Doněcké oblasti,“ doplnil.

Ukrajina podnikla dronový útok na Rusy okupované město Enerhodar, v jehož blízkosti se nachází Záporožská jaderná elektrárna. Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) informovala, že terčem útoku, který provedli její speciální síly a členové odboje, byla kancelář, kde okupační úřady vydávají ruské pasy.

HUR na platformě YouTube zveřejnila video, na němž je vidět útok na cíle ve dvou různých panelových domech a na dva rodinné domy na kraji města. Kromě kanceláře šlo podle Ukrajinců o radiokomunikační bod a místo, kde se nacházeli ruští důstojníci. Po zásahu pasového oddělení podle HUR na místě vypukl požár a přijelo několik sanitek.

Tagy:
Vladimir Putin jaderná elektrárna Ukrajina konflikt mobilizace on-line obrana Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporoží ruská invaze na Ukrajinu válka