Putinův fašistický režim musí prohrát. Rozpad Ruska by ale byl masakr, říká aktivista Sedov

Ruský aktivista žijící na Slovensku Filipp Sedov

Rozhovor s ruským aktivistou Filippem Sedovem

Ruský aktivista žijící na Slovensku Filipp Sedov je znám svojí podporou Ukrajiny a popisováním života v Rusku. Kvůli svým názorům se neváhá dostat do potyčky s příznivci Vladimira Putina. Sedov v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popisuje, že jeho blízcí z Ruska mu dnes často nadávají do vlastizrádců. Na svých názorech kvůli tomu však nic měnit nehodlá.

Coby Rus jste se už několikrát postavil proruským aktivistům na Slovensku. Co vás k tomu dohnalo?
Především chci poděkovat lidem z Občanského tribunálu (Skupina příznivců Ruska konající demonstrace na Slovensku; pozn. red.), protože díky nim teď můžu spolupracovat se slovenskými školami a veřejně podporovat Ukrajinu. To se vyplatí, protože mladí lidé často nemají tak pevný názor na to, co se děje. A já to dělám prostě proto, že to tak cítím. Chci podporovat Ukrajinu, která je napadena mým státem, a je mi to líto.

Je jedno velmi známé video, kterak stojíte právě před prezidentským palácem v Bratislavě, od podporovatelů Ruska dostanete mikrofon, do něhož se představíte jako rozený Rus, který tam vyrůstal, ale nakonec zařvete „Sláva Ukrajině!“ a vytáhnete ukrajinskou vlajku. Zprvu vám tleskali, ale po tomto okamžiku vás vybučeli a snažili se vám vlajku vyrvat z rukou. Dostal jste se někdy kvůli těmto svým názorům do konfliktu, při němž by došlo i na fyzické násilí?
Na mlácení ne. To, co se tehdy stalo (v březnu letošního roku) před palácem, mělo v květnu druhé kolo těchto tzv. „pochodů za mír“, ke kterému jsem se také chtěl přidat. Přišel jsem sem před prezidentský palác v Bratislavě a jeden muž mě chytil za ruku. Bylo to celkem nepříjemné.

Jak na vás lidé běžně reagují? Ať už na veřejnosti, nebo na sociálních sítích?
Myslím, že většina Slováků mě podporuje, čehož si velmi vážím a je mi ctí, že mohu veřejně mluvit o podpoře napadené Ukrajiny.

Každopádně, na Slovensku je poměrně značné množství lidí, kteří podporují Rusko, respektive slovně útočí na Ukrajinu. Čím si to vysvětlujete?
Myslím, že spousta těchto lidí má takový vzpomínkový optimismus. Chybí jim ta doba, kdy byli mladí a krásní. Další věc je, že ruská propaganda se snaží ovlivnit co nejvíce lidí i v zahraničí. Většina Slováků, kteří fandí Rusku, tam přitom nikdy nebyla.

Zmínil jste, že na slovenských školách mluvíte o dnešním Rusku. Co vlastně těm studentům vyprávíte?
Jen říkám, jaké to tam je, jak to tam vypadá a funguje, proč jsem na Slovensku či jaké mám zkušenosti z návštěvy Ukrajiny i proč ji podporuji.

A jaké ty vaše zkušenosti ze škol jsou? 
Pozitivní. Většina žáků ráda poslouchá, souhlasí s tím, co říkám, a věřím, že to má smysl.

Já si myslím, že jediné východisko, které máme, je podporovat Ukrajinu, a tím pádem, že prohra Ruska bude znamenat konec režimu. Rusko musí prohrát válku, aby poznalo cestu dál.

Jak vlastně na Rusko, svoji rodnou zemi, dnes nahlížíte?
Je to velmi smutné. Je velmi smutné, co se tam děje, co si myslí tamní lidé a jak se chovají. Já si myslím, že jediné východisko, které máme, je podporovat Ukrajinu, a tím pádem, že prohra Ruska bude znamenat konec režimu. Rusko musí prohrát válku, aby poznalo cestu dál.

Takto se Filipp Sedov dostal do názorového střetu s proruskými příznivci loni v září:

Občiansky tribunál vs proukrajinský Rus

Posted by Ovčiansky tribunál on Friday, September 2, 2022

Vy jste na Slovensku od roku 2018. Co vaši příbuzní a blízcí v Rusku? Ví o vaší aktivitě?
Někteří si myslí, že jsem vlastizrádce nebo že to dělám jen kvůli penězům a že mě platí americká ambasáda. Což není pravda (úsměv). Dělám to jen proto, že to tak cítím. Slovensko je můj domov, žiju tady. Ačkoliv nejsem občanem Slovenské republiky, tak mi záleží na tom, co se tu děje, a chci, aby tato země postupovala dále. Že nedá šanci minulosti.

Zmiňujete, že vás příbuzní označují za vlastizrádce. Jaké konkrétní názory tedy mají oni? Je to podle nich nevyprovokovaná válka?
Někteří si myslí, že Západ provokoval Rusko, aby napadlo Ukrajinu. Jiní, že je pravda někde uprostřed a nikdy se to nedozvíme. Poukazují na to, že z toho určitě má někdo výhody. Mnoho mých kamarádů uteklo z Ruska. Většina lidí v Rusku nemá pevný názor, spíš to nechtějí řešit. Když začala válka, tak si řekli: „Ok, je to na vás. Dělejte si, co chcete.“ Kdyby válka skončila zítra, tak budou souhlasit i s tím. Problém ale je, že druhá největší skupina lidí v Rusku jsou ti, kteří opravdu chtějí válku. Chtějí v ní pokračovat a už jim nestačí země, které mají obsazené, ale chtějí pokračovat dále.

Myslíte si, že svojí aktivitou zároveň neohrožujete své příbuzné v Rusku?
Pokud nedělají problémy a dokud jsou zticha, tak se nemají čeho bát. Jak jsem říkal předtím – oni mají jiný postoj k tomu, co se děje.

Řekl jste, že dnes je pro vás Slovensko domovem. Návrat do Ruska tak aktuálně nepřichází v úvahu?
V žádném případě, protože je to tam dnes velmi špatné. Je tam fašistický režim, který propaguje nenávist a chce zabíjet lidi. To odmítám.

Někteří experti hovoří o tom, že by se Rusku mohl přihodit podobný scénář jako Sovětskému svazu, tedy že se rozpadne. Myslíte, že něco takového může skutečně nastat? 
Teoreticky ano, ale nevím, zda by to byla dobrá věc. To by byla obrovská krize a to, co by se dělo v některých částech bývalé Ruské federace, to by byl masakr. Radši změna režimu a to nám stačí.

Jak myslíte, že k takové změně režimu může dojít? Protože když se podíváte na situaci, zprávy či průzkumy z Ruska, tak se zdá, že Vladimir Putin stále drží otěže moci pevně v rukou.
Průzkumy v Rusku nejsou úplně férové (úsměv). To se dá změnit zejména tím, co se děje na frontě. To může obrovsky ovlivnit ten režim.

Na Slovensku, kde žijete, se blíží předčasné volby do Národní rady. V průzkumech vede expremiér Robert Fico a jeho Směr-SD. Říká, že když se stane premiérem, tak na Ukrajinu nedoputuje jediný slovenský náboj, že Bratislava nebude Kyjev vojensky podporovat. Co na to říkáte?
Že lže. Jen se tak tváří, protože chce získat hlasy a nechce, aby mu preference klesly. Jeho voliči chtějí, aby válka skončila, tak se během kampaně bude tvářit, že nebude podporovat Ukrajinu, ale přitom chodí na americkou ambasádu, odmítá výstup ze Severoatlantické aliance (NATO). Je to jen politická hra.

Takže v případě, že se Robert Fico znovu stane premiérem, podle vás podpora Ukrajiny ze strany Slovenska neustane?
Já si myslím, že ano, protože teď je tu politická kampaň. Ale přitom my, lidé, kteří odmítáme autoritářské režimy, nechceme, aby na Slovensku vládl člověk, který má takové názory a chování.

Tagy: