„Krysa“ Putin si kope hrob, odveta přijde: Danilov jmenoval pět důsledků mohutných útoků Ruska

Oleksij Danilov

Rusové ostřelovali Ukrajinu

Reakce Ukrajiny na mohutné páteční útoky, které podniklo Rusko, na sebe nenechá dlouho čekat. To vzkázal do Moskvy tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. V ostrém vyjádření pak jmenoval pět bodů, které se Kremlu vymstí, informuje agentura Unian. V podobném duchu se vyjádřil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle Danilova budou mít ruské raketové útoky přesně opačný účinek, než jaký Moskva očekává. „Zaprvé je to ještě větší nenávist k Rusku a Rusům, kteří podporují Putinův režim – navždy to budou nepřátelé. Zadruhé: Odmítání všeho, co s Ruskem souvisí – kultury, jazyka i tradic země, která zabíjí děti a vybírá si porodnice jako vojenské cíle,“ napsal politik na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský útok ochromil Ukrajinu: Zasáhly jsme všechny cíle, tvrdí Moskva. Nepřežilo 19 lidí

Dále pak Danilov jmenoval neochotu jednat s Ruskem o jakýchkoliv kompromisech, posílení myšlenky národního odporu a zničení jakýchkoliv proruských hnutí na Ukrajině. „To vše je dílem krysy z bunkru, která si vlastníma rukama kope hrob. Rozhodla se zaútočit na Ukrajinu a to ji nakonec pohřbí. Budeme bojovat, dokud to bude nutné,“ adresoval Danilov nepřímo Putinovi. Tajemník na konci příspěvku ještě pohrozil, že reakce Ukrajinců na sebe nenechá dlouho čekat.

Počet obětí pátečního rozsáhlého ruského vzdušného útoku na Ukrajinu vzrostl na 19, desítky dalších civilistů utrpěly zranění. S odvoláním na ukrajinské úřady to napsal server RBK-Ukrajina. Pět zabitých hlásí Dnipro, čtyři Záporoží, po třech obětech Kyjev, Charkov a Oděsa, o jedné oběti informují úřady ve Lvově. Ukrajinské úřady a média označují dnešní útok za největší ruský vzdušný úder od začátku ruské invaze.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského Rusko vypálilo přibližně 110 střel. Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval likvidaci 114 střel i dronů z celkových 158. „Porodnice, vzdělávací instituce, nákupní centrum, vícepodlažní a soukromé budovy, komerční sklady, parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města,“ napsal na telegramu Zelenskyj, podle něhož Rusko použilo téměř všechny typy střel, které má ve svém arzenálu. „Na údery teroristů určitě odpovíme,“ dodal prezident.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se na Ukrajině v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny určené objekty. Podle něj došlo k náletům na objekty vojenského průmyslu, infrastrukturu armádních letišť, arzenály, sklady munice a paliva a také na rozmístění ukrajinských jednotek, „nacionalistických uskupení“ a „zahraničních žoldnéřů“. O civilních obětech se nezmiňuje.

Tagy:
válka Vladimir Putin útok Moskva Ukrajina Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr Záporoží Oleksij Mjačeslavovyč Danilov