Který z vás je nejbohatší? Smrt Alžběty II. změnila majetkový žebříček královské rodiny

Královna Alžběta II. v roce 2016

Alžběta II. a majetek

Britský panovník nemusí platit daně a život královské rodiny je z valné většiny hrazen ze státního rozpočtu. Navzdory tomu, že nový král Karel III. a spol. ovládají majetek v objemu kolem 28 miliard liber. Kdo je nejbohatší z lidí, kteří se pohybují v nejvyšších kruzích britské aristokracie?

Královna Alžběta II. majetkovému žebříčku britské královské rodiny vévodila až do své smrti. Její osobní majetek dosahoval hodnoty kolem 450 milionů liber (necelých 13 miliard korun). Kdo milovanou „Lilibet“ vystřídá na pomyslném majetkovém trůnu? To se dozvíte na konci našeho žebříčku deseti nejbohatších příslušníků britské královské rodiny.

10. Meghan Markle, vévodkyně ze Sussexu (49 milionů korun)

Mohlo by se zdát, že americká herecká hvězdička se do britské královské rodiny přivdala jako chudá Popelka. Jenže podle magazínu Fortune její majetek už před několika lety dosahoval kolem dvou milionů dolarů. Dokázala se tedy slušně uživit ještě předtím, než si vzala prince Harryho. Navíc je pravděpodobné, že další role i peníze přijdou.

9. Princ Andrew, vévoda z Yorku (142 milionů korun)

Třetí dítě a druhý syn královny Alžběty II. vystudoval několik prestižních škol, ale nikdy nešel na univerzitu. Na konci 70. let se stal členem královského námořnictva a v roce 1982 se zúčastnil bojů ve válce o Falklandské ostrovy, kterou Velká Británie vedla proti Argentině. Byl zapleten do sexuální aféry pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina. Letos v lednu oznámil, že vrátí všechna jmenování do čestných vojenských a charitativních záštit, v nichž oficiálně zastupoval královnu Alžbětu II.

8. Princ Edward, vévoda z Kentu (245 milionů korun)

Bratrance královny Alžběty budete mít nejspíše spojeného s tenisovým Wimbledonem. Byl to právě on a jeho choť Katharine, kteří vždy korunovali vítěze tohoto slavného turnaje. Edward byl totiž až do roku 2021 prezidentem All England Clubu a na svém kontě má přes 350 ceremoniálů předání trofejí tenistům, kteří ve Wimbledonu triumfovali.

7. Catherine Middleton, vévodkyně z Cambridge (245 milionů korun)

Princezna Kate je manželkou následníka trůnu, prince Williama. A přestože jí v žilách nekoluje modrá krev, z nuzných poměrů rozhodně nepochází. Její rodiče vlastní úspěšnou doručovatelskou firmu, jejíž hodnota se odhaduje až na 1,2 miliardy korun.

6. Zara Tindall, dcera princezny Anny (490 milionů korun)

Zara Anne Elizabeth Tindal, rodným jménem Zara Phillips, je vnučkou královny Alžběty, respektive dcerou její jediné dcery, princezny Anny. Je provdaná za bývalého anglického hráče ragby Mikea Tindalla. Sama se na profesionální úrovni věnovala jezdectví a na domácí letní olympiádě v roce 2012 dokonce vybojovala stříbrnou medaili v jezdecké všestrannosti. Už dříve získala zlaté medaile na mistrovství Evropy a Světových jezdeckých hrách.

5. Princezna Anna (735 milionů korun)

Jediná dcera královny Alžběty II. se rovněž věnovala jezdectví. V roce 1971 získala titul mistryně Evropy ve všestrannosti a v témže roce byla stanicí BBC Sports zvolena osobností roku. O pět let později reprezentovala Velkou Británii na olympijských hrách v Montrealu. Vedle dcery Zary má ještě syna Petera.

4. Princ Harry (až 980 milionů korun)

Enfant terrible britské královské rodiny disponuje majetkem, který se blíží téměř jedné miliardě korun. O princi Harrym je všeobecně známo, že s členy britské královské rodiny nemá příliš dobré vztahy, a to zejména kvůli jeho sňatku s americkou herečkou Meghan Markleovou. Tak trochu se opakuje historie, kdy se s rodinou rozkmotřil rovněž kvůli rozvedené Američance Eduard VIII., bratr jeho pradědečka krále Jiřího VI. Eduard VIII. byl však na rozdíl od Harryho následníkem trůnu, a dokonce se i na několik měsíců v roce 1936 stal králem. Jenže v prosinci téhož roku se rozhodl abdikovat, i proto se královnou mohla později stát Harryho babička Alžběta II.

3. Princ William (až 980 milionů korun)

Přestože se odhadovaný majetek následníka britského trůnu prakticky shoduje s majetkem jeho bratra Harryho, řadíme Williama v žebříčku výše. Důvodem je, že William nejspíše po svém otci převezme vévodství Cornwall, které má ve správě majetek přibližně za miliardu liber.

2. Princ Edward (1,1 miliardy korun)

Nejmladší syn královny Alžběty II. princ Edward disponuje majetkem odhadem přes miliardu korun. Také on absolvoval službu u královské námořní pěchoty. Poté se věnoval divadlu a televizi, nějakou dobu provozoval produkční společnost. Se svou manželkou, Sophií Rhys-Jonesovou má dvě děti.

1. Král Karel III. (22,6 miliardy korun)

Nejbohatším členem britské královské rodiny se ve čtvrtek 8. září 2022 stal princ Charles, který po úmrtí své matky královny Alžběty II. nastoupil na trůn. Ke svým 346 milionům liber přidá dalších 450 v podobě dědictví právě po Alžbětě. Jeho celkové osobní jmění tak stoupne na téměř 800 milionů liber, což v přepočtu dělá asi 22,6 miliardy korun.

Tagy: