Kubáček: Předsedou Poslanecké sněmovny může být Gazdík, Rakušan pomůže Pirátům

Bývalý předseda hnutí STAN Petr Gazdík se svým nástupcem Vítem Rakušanem.

K věci 11.10.2021

Novým předsedou Poslanecké sněmovny by se mohl stát její bývalý místopředseda a exšéf hnutí STAN Petr Gazdík. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Starostové budou podle jeho slov velmi usilovat právě o post šéfa dolní komory Parlamentu. Kubáček doplnil, že předsedu STAN Víta Rakušana vidí na resortu vnitra a mimo to se pokusí dojednat co nejvýhodnější podmínky pro koaliční Piráty, se kterými šel do voleb.

Volby přinesly hnutí STAN až nečekaně vysoký počet křesel. Starostové a nezávislí budou mít ve Sněmovně hned 33 poslanců a z avizované koalice pod vedením předsedy ODS Petra Fialy tak sestaví druhý nejsilnější klub právě po občanských demokratech, kteří mají o mandát navíc.

Politolog Jan Kubáček proto předpokládá, že se STAN bude mocně pokoušet získat post předsedy Poslanecké sněmovny. Jedním z ústavních činitelů by se tak mohl stát bývalý šéf hnutí Petr Gazdík. „Tipoval bych, že to bude někdo typu Petr Gazdík či někdo ze starších tváří starostů, protože vědí, co to obnáší,“ řekl v pořadu K věci Kubáček.

Podle něj je ideální, když se šéfem parlamentní komory stane někdo, kdo v minulosti působil jako její místopředseda. Tuto podmínku by Gazdík splňoval, protože v širším vedení Sněmovny působil v letech 2013 až 2017. Případnou alternativou ze STAN by podle Kubáčka mohl být další zkušený poslanec Jan Farský, který aktuálně působí jako šéf poslaneckého klubu hnutí.

Lídr Starostů Vít Rakušan by podle Kubáčka o zmíněný post usilovat neměl. „Tipoval bych ho na ministra vnitra. Uvědomuje si, že tento resort je silový,“ zmínil politolog.

Pomůže Rakušan Pirátům ke dvěma ministerstvům?

Starostové získali velké množství poslaneckých mandátů díky kroužkování a na úkor Pirátů, se kterými byli v koalici. Uskupení Piráti a Starostové bylo primárně postaveno na postavě šéfa prvně jmenované strany Ivana Bartoše, který byl kandidátem na předsedu vlády, až později byl vzhledem ke své popularitě nasazován Vít Rakušan.

Ačkoliv koalice ve volbách získala 15,62 procenta hlasů, Piráti ze 37 křesel získali pouze čtyři. Ve Sněmovně usednou pouze Bartoš, 1. místopředsedkyně strany Olga Richterová, dosavadní šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek a poslanecká novicka Klára Kocmanová.

Rakušan však podle Kubáčka bude za Piráty bojovat a pokusí se v jednání o vládní koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dojednat co nejvýhodnější podmínky pro svého předvolebního partnera. „Vít Rakušan kvůli aktuálním vztahům a pozici ve vládě udělá vše proto, aby dojednal výhodné podmínky pro Piráty,“ řekl politolog v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Vidí zatím nejen úsilí ukázat, že členové koalice drží slovo a panuje mezi nimi sehranost, ale také snahu o to, aby se Piráti v koalici cítili komfortně. V takovém případě by se jim totiž z kabinetu mohlo hůře odcházet. Šéf hnutí STAN by Pirátům podle Kubáčka mohl pomoci až ke dvěma resortům. „Myslím, že to budou dvě křesla a bude se také hrát o počet sněmovních výborů,“ doplnil Kubáček.

Tagy: