Rakušan: Chci, aby Piráti byli ve vládě. STAN by měl mít vnitro a možná šéfa Sněmovny

Piráti by měli být ve vládě, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Mluvil také o tom, jak výsledek voleb ovlivní přátelství s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem. Rakušan zároveň nastínil, kdy se začne vyjednávat o složení vlády.

Slavil jste, nebo jsou pocity po volbách spíš hořkosladké?
To je asi nejlepší slovo pro moje pocity. Zůstali jsme za očekáváním. Chtěli jsme mít víc jak dvacet procent, takže z tohoto úhlu pohledu výsledek žádným velkým vítězstvím není. Z počtu pirátských poslanců se vůbec neraduji a neslavím. Ale je potřeba dodat, že několik let života jsem strávil tím, abychom porazili totalitní síly, oligarchu, který si bral zemi pro sebe, aby komunisté odešli do dějin. Pokud tomu naše koalice napomohly, považuji to za obrovský úspěch.

S Ivanem Bartošem jste přátelé. Bojíte se, že vám volební výsledky naruší váš vztah?
Náš osobní vztah určitě nenaruší. Doufám, že ani ten pracovní. Chápu obrovské zklamání Ivana Bartoše, který dal do kampaně maximum svého umu, síly a omezování osobního života. V kampani byl od rána do noci, koalici vedl dobře. Byl lídrem komplikované koalice dvou odlišných kultur. Má obrovskou zásluhu. A já udělám maximum, abychom ukázali, že koalice má smysl a funguje dál.

Jak si vysvětlujete, že lidé kroužkovali Starosty?
Vidím několik důvodů. Dezinformace a vytvoření vědomé nebo podvědomé reakce na Piráty jako na potenciální riziko byly obrovsky silné a nerozhodnutí voliči se přiklonili spíš k druhé koalici. Další důvod je, že když si člověk vezme kandidátní listinu, v případě STAN jde o lidi s nějakým regionálním příběhem a známostí. Těm se automaticky více dávají preferenční hlasy. Zůstali jsme za procentuálním očekáváním. Kdyby koalice získala 20 plus, je vliv kroužkování o poznání nižší.

Obecně si myslím, že Andrej Babiš nám svojí dezinformační kampaní vůči Pirátům uškodil. Zároveň on sám teď splakal nad výdělkem. Útočil na nás, měl špatnou strategii. Prali jsme se s hnutím ANO a za našimi zády celkem v poklidu sílila koalice Spolu s promyšlenou kampaní.

Proč podle vás Andrej Babiš neútočil na koalici Spolu? Plánoval si, že by mohl ODS potřebovat?
Určitě měl postranní úmysl, že by se s ODS mohl domluvit. Ale hlavně udělal strategickou chybu v rozhodnutí. Měl strach, že hlavním konkurentem jsme my, že my ho můžeme porazit, což tak na jaře skutečně bylo. Ale v létě si nevšiml trendu, který ukazoval, že koalice Spolu je na výrazném vzestupu.

Piráti dali do kampaně 32 milionů, Starostové 16 milionů. Budete se nějak finančně vyrovnávat, když teď získáte za mandáty mnohem víc peněz? (Za každý mandát obdrží strana ročně 900 tisíc korun, pozn. red.)
Kompenzace za mandáty jsou stanoveny koaliční smlouvou. Budeme se o tom určitě bavit. Rozhodně neřekneme, že Piráti nebudou mít žádné finanční zisky z volebního výsledku. Tak se chovat nebudeme.

V memorandu jsme prezidenta vyzvali, aby vybral za premiéra Petra Fialu.

Kdy začnete vyjednávat s koalicí Spolu o postech ve Sněmovně a ve vládě?
Zatím nevíme, koho pan prezident pověří sestavením vlády. V memorandu jsme prezidenta vyzvali, aby vybral Petra Fialu. S koalicí Spolu jsme se zavázali, že o vládě nebudeme vyjednávat s jinými subjekty. Je tady jediná varianta většinové vlády. Naše země potřebuje rychlá řešení pro lidi, rozpočet, postcovidovou obnovu. Potřebujeme se připravovat na vedení EU od příštího léta. Čím dříve budeme mít vládu s důvěrou, tím lépe. Poslali jsme vzkaz panu prezidentovi, že tady existuje parlamentní většina. V průběhu tohoto týdne začneme jednat. Zhruba od středy se budeme bavit o obsazení Sněmovny, v druhém řádu o programu a až posléze o personálním rozložení vlády.

Bude STAN usilovat o post předsedy Sněmovny?
To je velmi předčasné. Samozřejmě úvaha, že by naše koalice mohla mít zájem bavit se o tomto postu, je určitě logická.

Je důvodem fakt, že ODS má mít podle vaší dohody premiéra, přičemž už má předsedu Senátu, tak už by neměla mít předsedu Sněmovny?
Je to opravdu předčasné. V sobotu večer jsme se skutečně bavili jen o tom memorandu a o tom, kdy se uvidíme. Neřešili jsme posty. Za naši koalici by se našli lidé, kteří by tu funkci zvládli.

Myslíte pana Gazdíka nebo pana Farského?
Nebudu to teď personifikovat.

Kolik byste si představoval ministerstev pro STAN a kolik pro Piráty?
I tohle je předčasné. Nejdřív bych o tom chtěl mluvit s kolegy Piráty, abychom si řekli, o kolik ministerstev budeme jako koalice usilovat. Potom se bude řešit rozdělení podle odbornosti. (Po vzniku rozhovoru vyšla najevo informace, že Rakušan by si pro Piráty představoval dvě ministerstva - pozn. red.)

Ministerstvo vnitra je to, o které budu usilovat.

Budete trvat na tom, abyste usedl na ministerstvu vnitra, o což jste už dříve projevil zájem?
Přijde mi to přirozené. Nevidím ani po výsledku voleb žádný důvod něco měnit. Na post se odborně připravuji. Dlouhodobě se seznamuji se strukturou ministerstva, mám vytipované oblasti, kterým bych se chtěl v rámci resortu věnovat. Dávám tomu pracovní nasazení a přípravu. V téhle chvíli o žádné své jiné ambici mluvit nebudu. Je to to ministerstvo, o které budu usilovat.

Je možné, že by Piráti nakonec ve vládě vůbec nebyli? Pirát Ondřej Profant napsal, že si budou muset rozmyslet, jestli chtějí být v konzervativní vládě s ODS.
Podle mě je žádoucí, aby ve vládě byli. Chci zůstat s Piráty v koalici. Moc si přeji a chci, aby Piráti takové rozhodnutí nedělali. Jsme v jedné koalici, jsme pozváni jako koalice k jednání o vládě. Chtěl bych, abychom jako koalice ve vládě zasedli.

Dali byste nějakou funkci ve Sněmovně Andreji Babišovi?
Za to, co Andrej Babiš předvedl vůči naší koalici, jak lhal o nás s Ivanem, jak sdílel dezinformace, tak k němu tedy žádný sentiment nemám. Nechceme být válcující vládní většinou, na druhou stranu naše vymezení vůči Andreji Babišovi bylo silné. On je symbolem jedné éry a ta éra prostě skončila. Nemám žádnou konkrétní pozici pro Andreje Babiše.

Společenská objednávka vůči nám je tak silná, že pokud by ji někdo nevyslyšel, bude podnikat sebevražednou misi.

Bojíte se, že prezident Zeman může jednání zdržovat?
Ta situace může být komplikovaná a náročná, ale věřím, že ČR bude mít vládu složenou ze stran demokratické opozice.

Nemůže se stát, že se třeba ODS „vycuká“ a půjde s ANO výměnou za větší počet ministrů, než by měla v pětikoalici?
To my ovlivnit nemůžeme. Ale Petru Fialovi věřím. Memorandum, které jsme podepsali, hovoří jasně. Nevidím jediný důvod, proč by ho neměla ODS nebo koalice Spolu myslet vážně. Společenská objednávka vůči nám je tak silná, že pokud by ji někdo nevyslyšel, bude podnikat sebevražednou misi.

Tagy: