Kubáček: Eurovolby doprovodí tichá občanská válka v koalici. Budou velmi špinavé a drsné

Politolog Jan Kubáček

K věci (116)

Nejhorší je „chytrá horákyně“, která vše slíbí, ale není ničím charakteristická, jak to vidíme v koalici Spolu, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Reagoval na ambice Spolu vyhrát volby, a to i přes neúspěšné výsledky průzkumů a nedostatek potenciálu oproti hnutí ANO nebo i Starostům. Doplnil, že se během voleb do Evropského parlamentu povede „malá tichá občanská válka“ mezi vládními voliči.

Podle interního průzkumu od agentury Ipsos si Spolu před eurovolbami vede hůře, než se očekávalo. Šetření STEM vedle toho ukazuje, že strany Spolu za ANO zaostávají o téměř deset procentních bodů. „Je to velké varování pro koalici. Nejhorší varianta je ani ryba, ani rak a chytrá horákyně, která vše slíbí, ale není ničím charakteristická, jak to u Spolu vidíme,“ popsal pro CNN Prima NEWS Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Langšádlová se nevěnovala prezentaci výsledků, míní Pekarová. Řekla, kdy oznámí jméno nástupce

Podle politologa zůstane část tvrdého pragmatického skeptického jádra voličů doma nebo se poohlédne po alternativní volbě. „Myslím, že tam bude ještě velký souboj o to, co bude to finální téma. Koalice Spolu sází na jedno, že k eurovolbám chodí méně lidí a spíše přesvědčení voliči, kteří se více zajímají o politiku,“ nastínil Kubáček.

Eurovolby budou podle odborníka ještě „velmi špinavé, drsné a emoční“. „Povede se malá tichá občanská válka mezi vládními voliči,“ tvrdí Kubáček. Doplnil, že ostře už jdou proti sobě například Piráti, kteří upozorňují na sliby ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a jejich realitu.

Jako kuriózní vidí politolog i to, že proti Starostům jdou Piráti mnohem více než třeba ODS. „Musíme počítat s tím, že koncovka bude velké kopání mezi Spolu a zejména Danuší Nerudovou, protože bojují o stejné voliče,“ popsal Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černochová drsně ke Konečné: Nechovejte se jako tupá kráva. Europoslankyně jí útok vrátila

Tagy: