Vyměňte pár ministrů a opusťte brežněvovskou stagnaci, radí politolog premiéru Fialovi

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K věci (4)

Volební rok 2024 přinese množství politických šťouchanců a zvítězí „špinavá emoční kampaň“, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Strany podle jeho slov budou házet umělými tématy, aby odvedly pozornost od zásadních problémů. Fialův kabinet podle něj „brežněvovsky nehýbe záclonkami“ a doufá, že mu dá čas za pravdu. Kubáček tvrdí, že na místě premiéra Petra Fialy (ODS) by před sjezdem strany vyměnil pár ministrů.

Opoziční i vládní strany v očích Kubáčka vnímají volby do europarlamentu jako příležitost si mnohé vyzkoušet. „Kampaň bude hodně odvázaná a spíše okopávaná. V tomto roce můžeme očekávat, že to ve vládě začne bublat emocemi, rošádami a vzájemnými interními spory. Podzimní krajské volby budou ještě kurióznější,“ řekl Kubáček.

K TÉMATU: Korecký: ODS musela u Pavlova projevu skřípat zuby. Prezident v něm podpořil TOP 09 a STAN

Značnou část domácí voličské obce tvoří podle politologa apatická skupina, která odmítá dorazit k volebním urnám. „Hraje se primárně o to, kolik procent voličů se podaří stranám vzájemně odradit, a to přes témata léky, migrace, sociální standard či euro. Nakonec zvítězí špinavá emoční kampaň typu ‚Já nemám rád toho a toho a někdo je gauner‘. Vše bude o emocích, aby lidé příliš nekomunikovali se svou peněženkou a nepromítli její stav do volebního klání,“ je přesvědčen.

Zdůraznil, že se v jedné volební kampani ještě nikdy nesešlo tolik velkých témat. „Politici nám proto budou házet úplně jiná témata, abychom nepřemýšleli nad zásadními problémy a nedebatovali o nich,“ pronesl a v návaznosti na to označil za zástupnou otázku euro. „Jedná se o zcela umělé téma, jelikož v nynější situaci je to poslední věc, která by nás dorazila, a navíc se o něm můžeme relevantně bavit až za tři až čtyři roky,“ konstatoval odborník.

Zvyšující se nelibost veřejnosti ohledně vlády prý způsobuje větší soudržnost subjektů kabinetu. „Většina z nich spíše ‚břežněvovsky‘ nehýbe záclonkami a tváří se, že je vše v pořádku, přičemž doufají, že čas jim dá za pravdu. V kůži Petra Fialy bych těsně před sjezdem ODS vyměnil pár ministrů, a to dokonce i za cenu, že bych vyměnil stranické šéfy resortů a pasivitu bych hodil na koaliční partnery,“ míní politolog. V jiném případě podle něj předseda občanských demokratů přijde s tezí, že se vláda nachází v obklíčení populistů, a proto musí zůstat soudržná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kalousek si počká, až TOP 09 prohraje. Pak do toho šlápne a předvede své fígly, míní Jelínek

Tagy: