Pane Bartoši, jste stejný jako Babiš. Kalousek se dostal se šéfem Pirátů do slovní přestřelky

Exministr financí Miroslav Kalousek a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Jste stále stejný jako Andrej Babiš (ANO), pane Bartoši. Šéfovi Pirátů to na sociálních sítích vzkázal exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kromě jiného připomněl spor z roku 2017, kdy jej Piráti vyobrazili na „vězeňském autobuse“. „Pořád jste se nepřenesl přes jeden parodický autobus? Já vám odpustil hned, když jste mě a zbytek strany šmahem označil za k*koty,“ reagoval Bartoš, čímž narážel na dávné setkání z roku 2010.

Spor šéfa Pirátů s exministrem financí odstartovala Kalouskova kritika takzvaného systému garancí, který chce Bartoš vytvořit u připravovaného zákona o podpoře bydlení. Současný ministr pro místní rozvoj si slova o „státním paternalismu“ nenechal líbit.

„‚Podpora bydlení zavedená za pana Kalouska je postavená čistě na dávkách, stojí stát desítky miliard a nefunguje zrovna dobře – počty příspěvků na bydlení loni trhaly smutné rekordy. Náš návrh zákona o podpoře v bydlení je protržní, s náklady v řádu jednotek miliard a fungovat bude. Startujeme udržitelný systém podpory bydlení, díky němuž stát ve výsledku ušetří,“ vzkázal Kalouskovi prostřednictvím sociální sítě X.

Spoluzakladatel TOP 09 nicméně upozornil, že v dobách, kdy byl ministrem financí, podpora bydlení nepatřila do jeho kompetence. „‚Pan Kalousek‘ nikdy žádnou podporu bydlení nevymýšlel, to nebyl ani jeho úkol, ani jeho kompetence. Jste stále stejný jako Babiš, pane Bartoši. U bydlení stejně jako u padáků: Za všechno může Kalousek. A stejně jako on chcete pořád vyhazovat peníze lidí zbůhdarma,“ vyčetl Kalousek Bartošovi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se mi omluvil i písemně, pochlubil se Kalousek. U Bartoše jsem čekal odvahu, rýpl si

Připomněl tak událost z roku 2017, kdy jej Piráti v souvislosti s armádními padáky vyobrazili na proslulém „vězeňském autobusu“, s nímž projeli Česko před sněmovními volbami. Kartu s padáky o rok později vytáhl také šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když Kalouska obvinil ve Sněmovně, že prý „zabil lidi cez padáky“.

Expremiér skrze tuto hlášku tvrdil, že je Kalousek zodpovědný za rozkrádání ministerstva obrany a smrt vojáků kvůli novým armádním padákům. V době jejich nákupu – tedy v roce 1993 – byl Kalousek náměstkem ministra tohoto resortu. Že byla Babišova obvinění lživá, uznal loni Nejvyšší soud, který zároveň předsedu ANO vyzval k tomu, aby se svému někdejšímu rivalovi omluvil.

Kalousek v listopadu během rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že čekal i Bartošovu omluvu, a to právě za vězeňský autobus. „Existují nezvratitelné důkazy, že jsem žádné padáky nekupoval a ani jsem se nepodílel na jejich zadání. Myslel jsem, že Bartošova mravní integrita je vyšší než u Babiše. Také jsem se soudil jenom s Babišem. U Bartoše jsem se domníval, že časem najde odvahu k tomu, aby se omluvil sám. Nenašel, nevadí. Kdyby aspoň plácl něco ve smyslu, že to na ten autobus teda asi neměli malovat. Neřekl vůbec nic,“ sdělil redakci.

Bartoš se ke kauze vyjádřil zpětně ve středu, když reagoval na Kalouskovu kritiku: „Já jsem vás ohledně padáků nikdy explicitně neobviňoval. Pořád jste se nepřenesl přes jeden parodický autobus před sedmi lety? Já vám odpustil hned, když jste mě a zbytek strany šmahem označil za k*koty.“

Pravdou je, že Kalousek v roce 2010 na adresu Pirátů s nadsázkou pronesl dnes již kultovní poznámku: „Jste sice pěkní kok*ti, ale furt jste sympatičtější než Jiří Paroubek (tehdejší předseda ČSSD, pozn. red.). Chcete si přisvojovat majetek někoho jiného.“ Tehdy neznámému Bartošovi také tykal a ptal se ho, jestli od něj nechce podpis.

Jenže na rozdíl od jiných politických „výpadů“ si Kalousek slova o padácích bere velmi osobně. „Něco jiného jsou hodnotící soudy, když se o vás tvrdí, že jste darebák, zloděj nebo ožrala. Nad tím můžete tak akorát pokrčit rameny. Když vás ale obviní z toho, že máte krev na rukou, jelikož jste zabíjel lidi? To pro mě bylo velmi skličující. Není legrace, když si o vás někdo myslí, že kvůli vám umírali lidé,“ vysvětloval Kalousek pro CNN Prima NEWS, proč byl ochoten se soudit za to, aby se mu Babiš omluvil. „Od Bartoše již omluvu nečekám,“ dodal stručně.

Tagy: