Korecký: ODS musela u Pavlova projevu skřípat zuby. Prezident v něm podpořil TOP 09 a STAN

Komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

K věci (2)

Prezident Petr Pavel se ve svém novoročním projevu přiklonil k TOP 09 a hnutí STAN, zhodnotil komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Hlava státu se podle něj postavila za názory, které tyto politické subjekty zastávají, jeho projev se naopak nemohl líbit ODS. Komentátor také kritizoval vysoký počet vrcholných politiků, kteří se rozhodli během zimních svátků vystoupit s projevy k občanům.

„Lidé měli v období vánočních svátků navyknuto, že k národu promlouvá pouze prezident. Postupně se k němu začali přidávat další funkcionáři a nemyslím si, že to je šťastné,“ řekl v pořadu K věci Korecký. V minulých dnech měli své projevy tři nejvyšší ústavní činitelé – prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala a předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS). Korecký v tomto ohledu souhlasí s užívaným označením „inflace s projevy“.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda neumí přesvědčit občany, opozici ulehčuje práci, míní Pavel. Ocenil nepopulární kroky

„Z hlediska váhy jejich funkce je samozřejmě důležitý proslov prezidenta a asi i premiéra. Nevím ale, jestli chtěl v této zemi každý slyšet projev předsedy Senátu. Osobně jsem v něm nezaznamenal žádnou exkluzivní myšlenku,“ popsal komentátor.

Vyzdvihl naopak postoj předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která se rozhodla se svou řečí nevystoupit. Za zájmy její strany se však podle Koreckého ve svém projevu postavil právě prezident Pavel. Vyzval totiž k přijetí eura a apeloval také na mladé lidi, aby se více zapojovali do politiky.

„To je přesně elektorát TOP 09, takže prezident se ve svém projevu hodně přiklonil na stranu právě této části vládní koalice, ale také hnutí STAN,“ míní Korecký. Jeho řeč naopak podle komentátora příliš nepotěšila občanské demokraty, kteří jsou tradičně proti přijetí společné evropské měny.

„Četl jsem různá hodnocení a reakce na projev od premiéra i dalších politiků z ODS, a většina z nich byla hodně uvážlivá. Hodnotili sice proslov hlavy státu jako dobrý, ale myslím, že dost politiků nejsilnější vládní strany u něj skřípalo zuby,“ uvedl komentátor.

ODS nyní podle Koreckého musí své postoje bránit nejen před svými vládními partnery, ale také před prezidentem. Pavel se totiž do křížku s ODS dostal již dříve, kdy vyzval, aby se zvážila možnost upuštění od práva veta při rozhodování v Evropské unii. Občanští demokraté naopak chtějí veto zachovat. „ODS se dnes brání proti čtyřem koaličním stranám. Pokud se k nim přidá ještě prezident, tak pro ni bude mnohem těžší svou pozici ubránit,“ dodal komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavlův projev byl jak referát před tabulí, míní Kulidakis. Fňukání opozice nerozumím, říká Schmarcz

Tagy: