Kubek: Nebuďme přehnaní optimisté, může přijít další vlna. A třeba i nebezpečnější

Milan Kubek

Zprávy PLUS, druhá část

Prezident České lékařské komory Milan Kubek varuje, že přílišný optimismus z brzkého odchodu epidemie koronaviru není namístě. V pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS upozornil, že po omikronu může přijít další vlna. A ta může být i nebezpečnější.

Stojí za to nechat se naočkovat třetí dávkou. Prezident České lékařské komory Milan Kubek v pořadu Partie PLUS ubezpečoval, že vakcinace má navzdory různým pochybnostem obrovský smysl. A to i pro děti nad 12 let, které se k posilovací třetí dávce mohou registrovat od 24. ledna.

„Očkování nás mělo připravit na to, abychom zvládli další vlnu. Náš optimismus, že něco takového už nepřijde, je totiž nepodložený. Bohužel – další varianta může být i klinický nebezpečnější,“ upozornil na CNN Prima NEWS.

I proto označil za chybu zrušení očkovací povinnosti, ke kterému před pár dny přistoupila vláda Petra Fialy (ODS). Dosavadní vyhláška sice podle něj nebyla dokonalá, představovala však užitečný signál pro veřejnost. Někdejší viceprezident Stálého výboru evropských lékařů zároveň zalitoval, že se v poslední době omezují pozitivní motivace k naočkování obyvatel.

„Skutečně nevím, jaký má ministr Vlastimil Válek plán ke zvýšení míry proočkovanosti, abychom byli lépe připraveni na případnou podzimní virovou vlnu,“ uvedl. „Chceme-li epidemii zvládnout a vyhnout se dalším vlnám, pak se musí proočkovat prakticky všichni dospělí lidé. Všechno ostatní vnímám jako politický kompromis, který zaviní, že epidemie potrvá déle a že zemře více lidí.“

Očkování proti covidu má v Česku své odpůrce, Kubek jej však vehementně obhajuje. Nebýt loňské vakcinace, zemřelo by podle něj ve dvou nejhorších měsících závěru roku 2021 místo 5500 pacientů až 30 tisíc lidí.

„Jedince, kteří vakcinaci odmítají, považuji za hlučnou menšinu. A mrzí mě, že jí vláda nyní ustupuje,“ tvrdil Kubek. „Obávám se, že tahle hlučná menšina bude chtít brzy i víc.“

Virus se podle něj bude šířit i dál, nemusí však páchat tak bolavé škody.

„Existují k tomu dvě cesty,“ řekl. „Jedna je moderní – očkování. Nebo se můžeme vydat tou středověkou, kterou představuje opakované prodělávání infekcí. Covid lidstvo pochopitelně nezahubí, přežili jsme přece i morové rány. Za sebe ale tvrdím, že pokud máme k potlačování epidemie moderní nástroje, neměli bychom postupovat středověkými metodami.“

Tagy: