Kubek: Respirátory nesundáme do jara. Vláda i opozice během pandemie totálně selhaly

Milan Kubek v Partii

INTERVIEW 21.9.2021

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka Češi respirátory a roušky nesundají minimálně do jara. Řekl to v pořadu Interview na CNN Prima NEWS. Problém vidí v nedostatečné proočkovanosti populace i v nedodržování koronavirových opatření.

„Vzhledem k proočkovanosti je jasné, že respirátory budeme mít i přes zimu a do jara je nesundáme,“ řekl Milan Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS. České ministerstvo zdravotnictví v současnosti eviduje téměř šest milionů ukončených očkování proti covidu.

Podle Milana Kubka je toto číslo stále nedostatečné. Vzhledem k mutaci delta by kolektivní imunitu prý zajistila proočkovanost 85 až 90 procent Čechů. „Musíme lidem neustále vysvětlovat výhody vakcinace. I mladí by se měli nechat naočkovat, i když se cítí silní. Vakcinací ochrání starší lidi, kteří se rovněž nešli očkovat,“ uvedl Kubek. Sám prý k očkování „zatáhl“ všechny své děti.

Podle různých průzkumů se však kolem 20 procent Čechů očkovat nehodlá a necelých 10 procent stále váhá. „Zaspala tu osvěta. Tito lidé často podléhají dezinformacím,“ zmínil Kubek.

Jemu osobně také během pandemie chyběl větší konsenzus mezi vládou a opozicí. „Oba tábory se populisticky předháněly, kdo se více zalíbí lidem. Doba v prosinci byla příkladem totálního selhání,“ dodal.

Kubek by rovněž přitvrdil proti lidem, kteří vakcinaci stále odmítají. „Pokud chci svobodu, tak ji mám nést se vším všudy – i s vlastní odpovědností. Máme tu zadarmo očkování, tak proč donekonečna někomu z veřejných peněz hradit testy?“ ptal se.

Hrazení zdravotní péče pro neočkované?

Ve vysílání CNN Prima NEWS také naznačil, že považuje za nespravedlivé, aby infikovaní hospitalizovaní, kteří se předtím nenechali naočkovat, dostávali v nemocnicích drahé monoklonální protilátky zadarmo.

Podle druhého hosta pořadu, biochemika Zdeňka Hostomského, by neočkovaní lidé především vyššího věku měli být připraveni, že v případě onemocnění covidem mohou nést zdravotní následky. U částečného hrazení zdravotní péče by byl ale Hostomský opatrnější. „Pokud bychom tohle připustili, mohli bychom se dostat k případu, že by si kuřáci hradili léčbu rakoviny plic,“ vysvětlil.

V Česku je stále více než 400 tisíc lidí starších 60 let, kteří proti covidu nejsou naočkovaní. Oba hosté pořadu tento fakt považují do budoucna za velkou hrozbu. V rámci potlačování šíření viru by se Kubek mimo jiné více zaměřoval na dodržování opatření v restauračních zařízeních.

Tagy: