Kubek: Kolaps nemocnic přijde kolem 10. listopadu, vláda nemá odvahu Česko zavřít

Milan Kubek

Česká vláda nemá odvahu jako Izrael, když stále nepřistoupila k tvrdému a nekompromisnímu lockdownu, tedy kompletnímu uzavření země. Prohlásil to prezident České lékařské komory Milan Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj navíc vláda svou metodou postupného omezování uškodila ekonomice více, než kdyby k lockdownu přistoupila.

„Přiznám se, že opatření vnímám s určitou rozpačitostí,“ uvedl na úvod Kubek k novým vládním nařízením.

Vláda se jim podle něj věnovala, což je dáno jejich podrobností, ale připomíná mu to „smlouvání s čertem“.

„Vláda se snaží ukázat, že tu situaci můžeme zvládnout bez vážných ekonomických ztrát, ale tu dobu jsme měli před jedním či dvěma měsíci,“ zdůraznil Kubek.

K ekonomickým ztrátám by určitě přispěl lockdown, neboli naprosté uzavření. Toto opatření mezi politiky, odborníky i společností rezonuje čím dál více. Podle Kubka by však i lockdown byl pro ekonomiku přívětivější, než aktuální postup vlády, kdy opatření vyhlašuje pomalu a tzv. salámovou metodou.

Stát musí přistoupit k vymáhání pravidel, říká Kubek

Samotná vláda dle prezidenta ČLK nemá odvahu lockdown vyhlásit. Tu naopak měl Izrael, když k uzavření přistoupil v minulém měsíci. Kubek připustil, že se jedná o tvrdé řešení, ale zafungovalo, protože díky němu může dojít k zastavení přenosu nákazy.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Česká republika nepřistoupí k podobnému řešení jako Izrael, protože pro to „nebyla ve vládě většina“.

Kubek ve vysílání také řekl, že české nemocnice čeká kolaps. Sám použil výraz „apokalypsa“. „Podle současných dat vlády na to dojde 9. až 10. listopadu,“ doplnil Kubek odhadovaný termín, kdy dojde na zahlcení nemocnic.

Sám je také zastáncem toho, aby policie důsledně dbala na dodržování nových opatření, tedy například aby až na povolené důvody jako cesta do či ze zaměstnání nebyli lidé venku po 21:00. „Od něčeho tu policii přece máme,“ řekl Kubek ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že když to nejde u občanů po dobrém, tak stát „musí nějak přistoupit k vymáhání pravidel“.

Omezení se dočká i maloobchod

Vláda na pondělní schůzi opět probírala situaci kolem koronaviru a rychlého nárůstu počtu nakažených. Zakázala například vycházení od 21:00 do 5:00, a to od středy 28. října, a nařídila povinný home office.

Vláda zároveň zakázala prodej v obchodech v neděli po celý den a od pondělí do soboty od 20:00 do 5:00. Uzavřela i farmářské trhy s výjimkou pojízdných farem a prodejem potravin na farmách.

„Zatím nevidíme pokles, který jsme v těchto dnech očekávali. Máme ještě dva až tři dny, kdy budeme registrovat vývoj. Opatření, která byla zavedena v posledních 14 dnech, se projevila jen nepatrně. Ochota se jim podrobovat je nízká,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Tagy: