Jakubka nám už nic nevrátí. Matka zesnulého chlapce z tábora má jediné přání

Celé Slovensko v úterý šokovala tragédie, ke které došlo v noci z pondělí na úterý na táboře v obci Turček. Silná bouře zničila šest z deseti indiánských stanů, při pádu jedné z konstrukcí nešťastně zemřel šestiletý Jakub. Dalších sedm dětí se zranilo. Rodině vyjádřili soustrast i přední slovenští politici. Organizátoři tábor předčasně ukončili, matka zesnulého chlapce si ale přála něco jiného.

Mělo jít o dva týdny smíchu a radosti, ničivá vichřice však všechno změnila. Během dne si děti hrály, pobíhaly po lese a užívaly si krásného počasí. V noci však přišla bouře. Silný vítr strhl šest z deseti indiánských stanů, v nichž spaly děti s instruktory. Při pádu jedné z konstrukcí se zranil teprve šestiletý Jakub, který svým zraněním nakonec podlehl.

„Blížila se velká bouře. Můj syn mi řekl, že strašně foukal vítr a hustě pršelo. Doslova lilo jako z konve, děti byly strašně vystrašené,“ popsala děsivou noc maminka jednoho z chlapců, kteří se tábora účastnili. Po tragédii, při níž se zranilo dalších sedm dětí, byl tábor předčasně ukončen. V úterý dopoledne si pak pro děti přijížděli rodiče z celého Slovenska, píše web cas.sk.

Mám jedno přání, napsala matka

Matka zesnulého Jakuba následně na sociální síti všem kondolujícím poděkovala a přidala i jedno přání: „Děkuji všem za projevy soustrasti. Jestli mohu mít skromné přání, pak je to to, aby tábor neskončil. Jakubka už nám nic nevrátí, ale děti by neměly přijít o úžasný zážitek z tábora, včetně našich dvou dětí.“

Do té doby se totiž organizátoři tábora k situaci nevyjadřovali. Později informovali o tom, že tábor předčasně ukončili. „V našem indiánském stanovém táboře došlo k tragické události, při níž zemřel jeden z účastníků tábora. Ve spolupráci s bezpečnostními složkami celou situaci řešíme, tábor jsme pro sezonu 2021 uzavřeli,“ sdělili.

Tragédii komentoval i starosta Horního Kalníku Stanislav Rohoň, kde evidentně chlapec s rodinou žil. „Jsme velmi malá vesnice, máme jen 200 obyvatel. Když u nás někdo slaví, všichni se radujeme. Bohužel, když se stane taková tragédie, je to pro všechny smutné. Je nám to strašně líto,“ popsal náladu místních s tím, že ve vesnici lidé pláčou.

Celkem bylo v táboře 104 osob – 80 dětí a 24 dospělých. Kromě sedmi zraněných dětí, které byly převezeny do nemocnic, byli všichni evakuováni do blízkého kláštera. Terén byl však obtížně dostupný, a tak při evakuaci pomáhali i hasiči nebo policisté.

Všechny zraněné děti jsou nyní mimo ohrožení života. Dvě byly po ošetření propuštěny, čtyři byly zraněny lehce a jedno dítě, které bylo hospitalizované v Martině, je mimo ohrožení života. Experti nyní budou vyšetřovat, zda k tragédii nepřispěla něčí chyba. Tedy zda byly stany řádně přivázané a zda neměli organizátoři vzhledem k předpovědi počasí děti přemístit do bezpečí.

Tagy: