Kulidakis: Prezidentská volba připomíná divadlo, kandidáti rostou jako houby po dešti

Thomas Kulidakis

Jakub Horák a Thomas Kulidakis o prezidentské kampani

Spíš než seriózní záležitost to připomíná absurdní divadlo. Těmito slovy okomentoval prezidentské kampaně v Česku komentátor deníku Právo a webu Novinky.cz Thomas Kulidakis. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS se podivil nad množstvím lidí, kteří již projevili zájem o nejvyšší státnickou funkci. Kandidáti podle jeho slov „rostou jako houby po dešti na zahrádce kouzelníka, který se živí taháním zajíců z klobouku“.

„Mě na tom zaujalo především to, že celkově tato prezidentská kampaň připomíná absurdní divadlo,“ řekl v pořadu 360° Kulidakis. Připomněl, že v předešlých prezidentských volbách vždy uspěli lidé, kteří politicky určovali vývoj po sametové revoluci v roce 1989. Konkrétně prezidenti Václav Havel, Václav Klaus či Miloš Zeman.

„Tentokrát tam chybí hlubší myšlenka,“ poznamenal politický komentátor Práva. Podivuje se také nad vysokým počtem současných uchazečů o Pražský hrad, kterých už je kolem třiceti.

Kromě toho si postěžoval, že kandidáti nynější prezidentské volby vesměs nemají jasný směr své politiky. S tím ovšem nesouhlasí marketingový expert Jakub Horák. „Já si myslím, že ti kandidáti nám nabízejí jasné směřování,“ uvedl. Zmínil například generála ve výslužbě Petra Pavla. Tomu je sice vyčítáno předlistopadové členství v KSČ, ale Horák připomíná, že i přesto se dokázal dostat na pozici předsedy Vojenského výboru NATO. Podle jeho slov tak projevil jazykové nadání, inteligenci a ukázal i své směřování.

„Ten vzkaz, který dává bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel kandidující na prezidenta, je jasný. Jde mu o geopolitickou rovnováhu,“ pokračoval Horák s tím, že vzhledem k válce na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko, by se navíc Pavel coby generál ve výslužbě na post prezidenta nyní hodil.

Podle průzkumů by Pavel ve volbách skončil na druhém místě, zvítězil by expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, o němž má Horák jasno: „Je to populista, nemá směr,“ řekl marketér.

Klára Long Slámová se chtěla zviditelnit, říkají experti

Právnička Klára Long Slámová svou kandidaturu na prezidentku oznámila už loni, ale nyní ji stáhla. Podle jejích slov se ze současné volby stává fraška. Nicméně podpořila jiného kandidáta – Marka Hilšera.

„Já jsem Kláru Long Slámovou sledoval na sociálních sítích a ona má občas kontroverzní výroky. Myslím, že chce vyvolat menší skandálek,“ řekl na adresu právničky Horák. Podobně hovořil i Kulidakis. „Mně to přišlo trošku jako kdyby se chtěla zviditelnit,“ poznamenal komentátor.

Tagy:
NATO prezidentské volby Václav Havel Andrej Babiš Václav Klaus Petr Pavel prezidentské volby v ČR 2023 Jakub Horák 360° Klára Long Slámová Právo Thomas Kulidakis