Kupka: Strojvedoucí Českých drah nadýchal 1,96 promile. Srážku vlaků v Praze ale nezavinil

Srážka vlaků v Praze

Jeden z vlaků před srážkou v Libni projel návěstidlo zakazující jízdu

České dráhy potvrdily, že při středeční ranní nehodě v Praze vyšla pozitivně dechová zkouška u jejich strojvedoucího. Na místě nadýchal 1,96 promile alkoholu, uvedl na síti X ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a uvítal, že České dráhy z toho vyvodí konkrétní důsledky. Mrzí ho, že další nehodu na české železnici pravděpodobně způsobila lidská chyba i to, že ani kontroly strojvedoucích nedokázaly zabránit „dnešnímu excesu“.

České dráhy sdělily, že čekají ještě na definitivní potvrzení dechové zkoušky speciálním testem ve zdravotnickém zařízení. „Pokud se potvrdí, že u našeho strojvedoucího došlo ke konzumaci alkoholu, půjde o absolutně neakceptovatelné jednání, pro které neexistuje žádné vysvětlení a omluva,“ napsaly ČD na síti X. Strojvedoucího v takovém případě okamžitě propustí.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily ke srážce vlaků v Libni. Strojvedoucí nadýchal alkohol, druhý byl v zácviku

V reakci na středeční událost České dráhy zahájily mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na strojvedoucí. „V samotných Českých drahách jsme v roce 2024 za leden až srpen provedli více než 47 tisíc preventivních kontrol na alkohol a omamné látky. Budeme v nich pokračovat a ještě je zesílíme,“ dodala společnost.

Pod vlivem alkoholu byl i strojvedoucí pendolina, které v červnu 2022 projelo na červenou v Bohumíně na Karvinsku a srazilo se s posunovací lokomotivou. Viník nehody ji nepřežil, ve vlaku se lehce zranila stevardka a na posunovací lokomotivě čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo.

Podle statistiky Drážní inspekce se letos do konce srpna meziročně zvýšil počet chybně projetých návěstí „stůj“ z 94 na 114. Daleko tragičtější následky než středeční nehoda v Libni měla červnová srážka osobního a nákladního vlaku v Pardubicích, při které zemřely čtyři ženy. Srážku zavinil strojvedoucí rychlíku RegioJet, který projel návěstí zakazující jízdu. Škody na obou soupravách a na trati přesáhly 110 milionů korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Síkela bude afrokomisařem, řekl Juchelka. Je to šance formovat EU, míní Jurečka

Tagy:
alkohol doprava dopravní nehoda železnice havárie Martin Kupka České dráhy Praha Libeň produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události