Juchelka: Síkela bude afrokomisařem. Je to šance formovat EU, míní Jurečka

Poslanec ANO Aleš Juchelka a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

360° (261)

Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) bude mít nově zvolený český eurokomisař Jozef Síkela v Bruselu na starosti podružnou agendu a reálné dopady jeho kroků na evropskou politiku budou minimální. V pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS Síkelovu pozici výsměšně popsal slovem „afrokomisař“. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) argumentoval naopak tím, že Síkela bude mít v portfoliu klíčová témata pro budoucnost evropské konkurenceschopnosti ve světě.

„Co se týče pana Síkely, místo eurokomisaře bude afrokomisařem,“ uvedl Juchelka s odkazem na Síkelovo portfolio, kam bude patřit například i vzájemný dialog s rozvojovými státy. „Myslím, že to je prostě špatné vyjednávání tady této vlády Petra Fialy,“ dodal opoziční politik. Podle Juchelky si například Slovensko vyjednalo pro srovnání mnohem prestižnější pozici eurokomisaře pro obchod.

ČTĚTE DÁLE: Vzácná shoda Davida a Farského: Síkela nebude v Bruselu hájit zájmy Česka

Jurečka naopak Síkelův post hájil. V jeho očích se dokonce jedná o jednu z klíčových pozic pro formování budoucnosti EU. „Portfolio se bude zásadně týkat konkurenceschopnosti Evropy do budoucna. Jak budeme schopni být připraveni čelit budoucím problémům,“ uvedl lidovec.

„Musíme to brát tak, že komise dělá práci pro Evropu a pro Evropany. My jsme součástí Evropy, takže dělá i pro nás,“ konstatoval Jurečka.

Jozef Síkela byl v úterý zvolen do pozice eurokomisaře pro mezinárodní partnerství. Šéf resortu průmyslu a obchodu získává portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová. Spadá pod něj vůbec největší generální ředitelství, které zaměstnává zhruba 3 000 lidí a má k dispozici značné finanční prostředky. Dodejme, že ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba našim ministerstvům.

Kromě mezinárodní spolupráce má mít Síkela na starosti rovněž investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co znamená Síkelův europost v praxi? Ohromný rozpočet, vliv na chod EU je však diskutabilní

Tagy: