Kurdové demonstrují po střelbě v Paříži. V ulicích hoří ohně, policie použila slzný plyn

Střelba v Paříži si v pátek vyžádala tři mrtvé a další zraněné. Útok se odehrál nedaleko kurdského komunitního centra, a kurdská menšina ho proto chápe jako útok na sebe. Ve francouzské metropoli vypukly demonstrace, při kterých utrpělo zranění několik policistů.

Tři lidé v pátek zemřeli a několik dalších bylo zraněno v centru Paříže poté, co devětašedesátiletý muž zahájil palbu poblíž kurdského kulturního centra a dalších podniků. „Francouzští Kurdové se stali terčem ohavného útoku v centru Paříže. Myslím na oběti, na lidi, kteří bojují o život, na jejich rodiny a blízké. Děkuji našim pořádkovým silám za jejich odvahu a klid,“ uvedl na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron.

Na místo střelby dorazil také ministr vnitra Gerald Darmanin. Během jeho projevu ale vypukly potyčky, při nichž členové kurdské komunity zaútočili na policii, která chránila ministra. Demonstranti házeli na policii předměty, zapalovali odpadkové koše a stavěli barikády, uvádí francouzský web France24. Několik aut zaparkovaných v oblasti mělo rozbitá okna, protože demonstranti házeli také cihly. Policie následně použila slzný plyn, aby rozvášněný dav rozehnala.

Někteří demonstranti skandovali hesla na podporu Kurdské strany pracujících (PKK), kurdské organizace, kterou Ankara, Evropská unie a další země označují za teroristickou. „Mučedníci neumírají,“ křičeli někteří demonstranti. „Znovu to začíná. Nechráníte nás. Zabíjejí nás,“ křičel jeden z protestujících podle webu Daily Mail na policisty. Nejméně pět policistů mělo utrpěl zranění.

Mluvčí Kurdské demokratické rady ve Francii (CDKF) Agit Polat na tiskové konferenci upřesnil, že „před pouhými dvaceti dny“ sdílel s francouzskými zpravodajskými službami „tyto obavy“ týkající se bezpečnosti kurdských bojovníků. Podle něj za těmito vraždami stojí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a turecký stát, uvádí francouzský deník Le Monde.

Tagy: