Kuriozita letošních voleb. V desítkách obcí skončilo hlasování o prezidentovi remízou

Kuriózní situace nastala po sečtení volebních výsledků v 31 městech a obcích České republiky. Bez vítěze skončilo prezidentské klání třeba ve Vamberku v Královéhradeckém kraji nebo na jižní Moravě ve vinařské obci Pravlov. Oba kandidáti tam totiž dostali shodný počet hlasů.

O téhle bitvě si ve Vamberku na Rychnovsku budou povídat ještě hodně dlouho. Hlasování u volebních uren v tomto téměř pětitisícovém městě skončilo patem a dá se přirovnat k tomu, když v trávě najdete čtyřlístek. Štěstí a sympatie k prezidentským kandidátům se totiž mezi voliči rozdělily přesně půl na půl.

„To je docela normální výsledek, ono to tak zhruba je,“ popsal jeden z místních obyvatel. „Je to taková kuriozitka, není to asi překvapivé, protože ve všech volbách je Vamberk vždycky odsunutý od toho liberálního středu, takže to doráží celorepublikový průměr,“ upřesnil starosta města Jan Rejzl (STAN).

Mohlo by vás také zajímat: Česká republika má s novým prezidentem, novou první dámu a dokonce také první kočku. Generálova Micka se stala hvězdou sociálních sítí.

V jihomoravském Pravlově na Brněnsku by se to zase dalo popsat, jako souboj „horňáků proti dolňákům“. Ani tady volby neměly svého vítěze. Oba kandidáti totiž získali 187 hlasů. „Jsou tady staří lidi poměrně a přistěhovalo se strašně mladých. A ti mladí asi táhnout za tím novým,“ popsal jeden z místních. Další popsal, že pokud k nějakým neshodám mezi oběma tábory došlo, tak to bylo maximálně v hospodě.

Na vítězství i na žal si připíjeli nakonec všichni dohromady v místní hospůdce při víkendové myslivecké zábavě. Aby se předešlo případným šarvátkám, řeči o politice byly zakázané. „Bavili jsme se, všechno proběhlo úžasně. My můžeme být jenom rádi, že to tady dopadlo padesát na padesát, protože každý občan se mohl vyjádřit ke svému kandidátovi a nemáme rozbroje mezi dědinou,“ doplnil starosta Pravlova Martin Janíček (BEZP).

Nehledě na výsledky voleb místní doufají, že se znovu brzy všichni potkají u piva a budou tak moci společně už v klidu a chladnými hlavami rozebírat i politiku.

Tagy:
Jihomoravský kraj volby Brněnsko Starostové a nezávislí Královéhradecký kraj prezidentské volby v ČR 2023 Česko Vamberk okres Rychnov nad Kněžnou Pravlov Martin Janíček