Kvůli Bulířovi mi chodí výhrůžky smrtí, řekl Zdechovský. Boj se o parchanty, píšou mu někteří

Vyhrocený případ českého aktivisty Matouše Bulíře pokračuje. Poté, co ho na Ukrajině konfrontovali čeští bojovníci kvůli nepravdám o situaci na frontě a dali mu několik ran pěstí, se Bulíř vrátil zpět do vlasti. Nyní je podle jeho advokáta v péči lékařů a plánuje podniknout právní kroky nejen proti jeho bývalým bratrům ve zbrani, ale také proti europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL). Právě politikovy příspěvky na sociálních sítích měly celý konflikt podnítit, což ale Zdechovský rázně odmítl. Naopak poznamenal, že mu začaly ve velkém chodit výhrůžky, řekl redakci CNN Prima NEWS.

Bulířova slova o tom, že se na ukrajinské frontě nenachází žádná západní technika, pobouřila minulý týden další české bojovníky. Rozhodli se proto muže konfrontovat. „Kolikrát sis tam vystřelil?“ zeptal se jeden z krajanů. „Jednou, AKčkem. Proč to vůbec řešíme?“ odpověděl tlumeně mužský hlas, který má patřit Bulířovi. „Protože jsi k*nda! Co se krčíš, ty zm*de? Viděl jsi nějakou západní techniku? Kde bys ji asi viděl, když jsi nikde nebyl a nic jsi nedělal?“ zasypal ho nadávkami Čech.

V pátek uniklo na internet další video, v němž Bulíř dostane několik ran pěstí. Jeden z českých bojovníků ho zároveň drží za vlasy. Někteří lidé na sociálních sítích obvinili Zdechovského, že si „objednal vraždu“ českého aktivisty, případně že byl zmlácen na rozkaz europoslance. Takové internetové soudy označil Zdechovský za absolutní nesmysl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kandidoval v eurovolbách, žádal zákaz islámu a na Ukrajině dostal pěstí. Kdo je Matouš Bulíř?

„Několikrát jsem důrazně zopakoval, že z fyzického napadení jsem nikdy žádnou radost neměl. Fyzické útoky jsem nikdy neschvaloval ani nepodporoval. Příznivci pana Bulíře se to snaží celé přetočit, až to působí neuvěřitelně absurdně. Bulíř s jeho právníkem mě nařkli, že jsem měl dokonce celý útok zinscenovat. Musíte uznat, že to už je neuvěřitelná demagogie. S čím přijde příště, že jsem ho vlastně napadl já?“ sdělil Zdechovský redakci CNN Prima NEWS.

K celému případu se původně nechtěl dále vyjadřovat, jelikož po zveřejnění záznamu z hádky českých bojovníků vyšlo najevo, že Bulíř neříká ve svých videích pravdu. Poté ale začaly chodit lidoveckému europoslanci výhrůžky. Ty nyní řeší s policií.

„Výhrůžky smrtí směřovaly na mě i na mou rodinu. Není opravdu nic příjemného číst zprávy o tom, abych raději dával pozor na své děti či si hlídal záda. Tyto komentáře předáváme policii, která podnikne další kroky. Myslím, že se někteří hrdinové za klávesnicí mají na co těšit,“ uzavřel Zdechovský. Na svém Twitteru zveřejnil jednu z výhrůžných zpráv. „Už se schováváš za policajty, ty blbče? V první řadě bych se bál o parchanty, nejen o sebe,“ napsala politikovi neznámá osoba.

Aktivista je v péči lékařů

Od pondělí mluví za Bulíře advokát Radek Suchý. Ten dříve zastupoval například dezinformátora Ladislava Vrabela. „Klient se vrátil bez pomoci třetích osob do České republiky. Po prožitých útrapách a přímém ohrožení života, způsobeného týráním a mučením jeho osoby ze strany Čechů bojujících na straně ukrajinské armády, je nyní v péči lékařů,“ oznámil Suchý ve zveřejněné tiskové zprávě. Bulířovi český konzulát údajně nepomohl.

Navrátivší český bojovník se podle něj chystá podniknout právní kroky proti Čechům, kteří ho na Ukrajině zmlátili a ponížili. Opřít se chce mimo jiné o videa, která natočili sami jeho krajané při jejich vyhrocené konfrontaci. To samé plánuje podniknout i proti lidem, kteří na sociálních sítích přispěli k násilnému incidentu. Jmenovitě zmínil právě europoslance Zdechovského.

„Svými neověřenými a neuváženými informacemi, které publikoval na sociálních sítích, celou mašinerii zjevně rozpoutal,“ uvedl dále Suchý. Ten zdůraznil, že se Bulíř ohrazuje proti z šíření proruských dezinformací, jelikož sám bojoval na straně Ukrajiny. Redakce se mu již dříve ozvala se žádostí o komentář, proč tvrdil, že na ukrajinské frontě není žádná západní technika, když se sám nezapojil do bojů v předních liniích. Na dotazy CNN Prima NEWS dosud neodpověděl.

Bulíř byl v minulosti potrestán podmínkou za protiromské cedule poblíž památníku v Letech. V roce 2019 kandidoval v eurovolbách za nacionalistické hnutí První republika, nakonec ale neuspěl. Na svých kanálech opakovaně vystupoval proti LGBT komunitám, islámu či Evropské unii, na Ukrajinu zamířil vloni v květnu. Kde a jak dlouho ale aktivně bojoval, není příliš jasné.

Tagy: