Kvůli opatřením hrozí úpadek. Aby nás zas neobsluhovali špinaví číšníci, bojí se Sapík

Obsluha restaurace s rouškou

Zástupci oborů o restrikcích, které je zasáhly

Protiepidemická opatření se od pondělí 22. listopadu výrazně zpřísnila. Neočkovaní už nemohou navštěvovat podniky a služby, což značně ovlivnilo činnost řady podnikatelů. Tři hosté z oborů, kterých se nové restrikce dotknou, rozebrali stávající situaci ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle restauratéra Jaroslava Sapíka v budoucnosti hrozí zhoršení kvality služeb kvůli nedostatku zaměstnanců.

„Nejtěžší výzva, které čelíme, je snaha udržet si zaměstnance. Mým cílem je, aby moji pracovníci zůstali. Už teď si vytvářím finanční rezervy, abych si své kvalitní pracovníky udržel v případě, že by mi stát neposkytl žádnou kompenzaci. Nerad bych se vrátil do padesátých let, kdy zákazníky obsluhovali špinaví číšníci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS restauratér Jaroslav Sapík.

Problém s odcházejícími zaměstnanci řeší také majitel divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. „Co se týče herců, tam potíže nejsou. Drtivá většina z nich jsou živnostníci, kteří mají peníze za jednotlivá vystoupení. Ale například maskérky, uvaděči či jevištní technici si museli najít jinou práci. A v aktuální nejistotě se do svých původních povolání ani nemohou vrátit,“ vyjádřil se k situaci.

Úbytku pracovníků se nevyhnul ani ředitel společnosti Event Selection Vít Rozehnal. Podle něj se situace nezlepší, dokud lidé ve světě s koronavirem nebudou schopní najít rovnováhu. „Opouští nás profesionálové. Přežít rok a půl bez práce prostě nejde. A tak nám zaměstnanci odchází do příbuzných i nepříbuzných oborů,“ popsal.

Stávající restrikce mohou mít na podnikatele devastující dopad. Zatímco restauratéři řeší neustálé rušení rezervací a plánovaných akcí, divadla se snaží vypořádat se záplavou žádostí o vrácení peněz. „Nechceme naštvat diváky, ale jak z právního rozboru, tak z oficiálních stanovisek máme právo na to nevracet zákazníkům peníze za vstupenky. To by nás zlikvidovalo. Kdyby mělo přijít zpřísnění, budeme se snažit přesunout všechna představení na jiná data,“ řekl Lichtenberg.

Tagy: