Prymula: Opatření nezvládají zastavit obrovský nápor. Budou tu s námi ještě půl roku

Roman Prymula

PARTIE Terezie Tománkové 21.11.2021

Současná opatření jsou sice nastavená správně, ale měla přijít dříve. V Partii Terezie Tománkové to řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Je podle něj zásadní přijmout cílená opatření, aby nemuselo dojít k lockdownu. Dá se však předpokládat, že počty nakažených v příštích dnech nadále porostou do dalších rekordních čísel.

„Nastavená jsou (opatření) správně, nicméně nejsou dostatečná na to, aby dokázala zastavit ten obrovský nápor, který tady je, a určitě nejsou přijatá včas. Akcelerace je obrovská, opatření měla být přijata před 14 dny,“ sdělil epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přesto je podle něj možné se ještě vyhnout úplné uzávěře. „Vidíme nálož, která vzniká v dny, kdy se příliš netestuje, tedy o víkendu. Lockdownu se teoreticky můžeme vyhnout, ale znamená to zavést cílená opatření. Například zamezit případným kontaktům, dochází k přenosům i mezi očkovanými,“ řekl Prymula.

Situace se liší i regionálně, nejhorší je dnes na Moravě. „Vidíme, že se nám v tuto chvíli začíná plnit část nemocnic zejména na Moravě. V Čechách je to výrazně lepší. Kategorie neočkovaných tvoří dominantní zátěž, jsou to zejména senioři. U očkovaných vidíme, že střední věk je zhruba o deset let vyšší než u neočkovaných,“ uvedl exministr zdravotnictví.

Vylučuje však, že by očkování mělo být povinné. „Už před řádkou let jsme řekli, že nepůjdeme cestou dalších povinných očkování,“ řekl Prymula.

„S covidem se musíme naučit žít. Nemůžeme žít v takovýchto částečných lockdownech, ale minimálně půl roku tu ještě opatření budou,“ doplnil.

Tagy: