Na dálnici do protisměru. Řidiči riskují kvůli rozkopanému nájezdu, ušetří pár minut

Středočeští policisté řeší hned několik extrémně nebezpečných manévrů, při kterých si řidiči zkracují cestu tak, že vjíždějí na dálnici do protisměru. Přitom ohrožují nejen sebe, ale i všechny ostatní. Stejný manévr se podařilo natočit také štábu CNN Prima NEWS.

Divák Krimi zpráv na videu zachytil extrémně nebezpečný manévr. Kamion celým objemem a navíc v noci přehradil celou dálnici D1. „Je to naprosto riskantní a nebezpečné, protože na dálnici neočekáváte, že někdo pojede do protisměru. Ten, kdo jede na dálnici, bude mít co dělat, aby to ubrzdil, protože je tam kamion přes celou dálnici,“ vysvětlil dopravní expert Igor Sirota.

Případem otáčení na dálnici se zabývají policisté. „Vzhledem k tomu, že na záběrech není čitelná registrační značka, vyžádali jsme si záběry z přilehlé čerpací stanice,“ sdělila mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová.

Místo, kudy někteří řidiči na D1 vjíždějí, je na 29. kilometru. Policisté sem za posledních 14 dní byli přivoláni dvakrát. Podle svědků se to ale děje daleko častěji, oslovená čerpadlářka už manévr viděla asi desetkrát. „To je pořád, každý den. Dokonce neosvětlení tam jezdí,“ popsala žena.

Rozkopaný nájezd na dálnici

Slova čerpadlářky se do pár minut potvrdila. Zatímco chtěl kameraman natočit značku se zákazem vjezdu, do protisměru vjel další řidič.

Důvodem, proč řidiči riskují a ohrožují tak své životy i životy ostatních, je rozkopaný nájezd na D1, který v podstatě neexistuje. Řidiči tak musí dálnici podjet, vjet do směru na Brno a na dalším sjezdu se opět zařadit do směru na Prahu. Zajížďka trvá jen pár minut. Řidiči si při ní najedou asi o 12 kilometrů víc.

„Daný přestupek by mohl být kvalifikován jako obecné ohrožení, protože řidič neohrožuje jenom sebe, ale všechny, co jedou po dálnici. Případná srážka by byla hrůzná. Náraz do kamionu by byl hrozný, je to jako náraz do betonové zdi,“ dodal Sirota.

„Tento přestupek je extrémně nebezpečný. Proto apelujeme na všechny řidiče, aby se ho nedopouštěli,“ přidala se Schneeweissová.

Případná pokuta nebo trestní stíhání by totiž nemuselo být tím nejhorším, co na dálnici při podobném manévru může hrozit. Nebezpečí to představuje i pro všechny ostatní šoféry.

Tagy: