Lacina: Česko jako „Detroit Evropy“? Opozice nás maluje jako spálenou zem, ubližuje to všem

Automobilový průmysl

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (2)

Poškozujeme naše zájmy tím, že si záměrně malujeme obraz spálené země. Opozice to tak dělá a dostává lidi do stresu, řekl poslanec hnutí STAN Jan Lacina v Partii Terezie Tománkové. Rovněž nesouhlasí s pejorativním přirovnáním zahraniční agentury Bloomberg, která označila Českou republiku za „Detroit Evropy“, pakliže se svým domácím autoprůmyslem nedožene trend elektromobility. „Je to bonmot. Titulek, který má zaujmout, ale není to reálný popis situace,“ řekl Lacina ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nepříliš lichotivé přirovnání Bloombergu odkazuje na úpadek amerického automobilového průmyslu poté, co ho převálcovala evropská a asijská konkurence. Zahraniční agentura varuje, že pokud české, ale také slovenské továrny nenaskočí na čím dál více sílící trh s elektromobily, nemusely by zachytit včas ekonomický a technologický trend. V budoucnu by za to domácí autoprůmysl a jeho závislost na výrobě vozidel se spalovacími motory mohl zaplatit nepříjemnou daň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O penzisty je postaráno, rostou jim rekordně důchody, míní Pekarová. Vondráček nesouhlasí

Poslanec hnutí ANO Jan Lacina ale nebere takové varování příliš vážně. „To jsou bonmoty z jednotlivých článků. To nebudu komentovat. Je to titulek, který má zaujmout, ale nejde o reálný popis situace. Lidí, kteří se k tomu vyjádřili, to jednoznačně vyvraceli,“ odmítl černý scénář Bloombergu ve vysílání CNN Prima NEWS.

Posléze se opřel také do opozičního hnutí ANO, které podle něj nese určitý podíl na negativním vnímání Česka. „Mně se zdá, že opozice už přes dva roky maluje obraz spálené země. Lidi dostává do stresu, proto málo utrácejí. Ubližuje to nám všem – celé zemi – a poškozuje to naše zájmy,“ pokračoval v nedělní Partii.

Ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček také připomněl rozsáhlou kritiku z hnutí ANO, které se dušovalo, že firmy budou kvůli energiím bankrotovat a lidé mrznout. Z černých opozičních scénářů se ale podle něj nakonec nestalo vůbec nic.

„To, co se zmiňuje v souvislosti s Detroitem – a toho se také trošku bojím – souvisí s energetickou transformací, kterou ale nicméně dělá celá Evropa. A nemocným mužem je celá Evropa, netýká se to jenom České republiky. Průmysl stagnuje i v Německu,“ poznamenal zákonodárce občanských demokratů.

Hosty první části Partie byli také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce Radek Vondráček. Záznam z diskuze si můžete pustit níže.

Tagy: