Ledecký k Prymulovi: Mám s vámi problém. Doporučujete opatření, přitom na nich vyděláváte

Janek Ledecký

Co Čech, to politik! (1130)

Na kamarádství to nevypadá. Hudebník Janek Ledecký se v pořadu Co Čech, to politik! televize CNN Prima NEWS postavil exministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi. Na epidemiologovi mu vadí, že doporučuje opatření jako jsou testy a vakcinace, a přitom na tom zároveň vydělává. Podle Prymuly to ale není pravda. Exministr zdůraznil, že ve střetu zájmů není.

„Mám s vámi osobní problém, stejně jako velká část populace, která nemá v opatření důvěru. Doporučujete opatření, tedy testování, vakcinaci, používání ochranných prostředků, a současně se vy a vaše rodina účastníte byznysu, tedy firem, které se zabývají testováním,“ vmetl hudebník Prymulovi.

Zároveň ale zdůraznil, že jeho odbornou erudici nijak nezpochybňuje. „Já jsem nikdy v takovém postavení nebyl a pevně věřím, že to dokážete oddělit. Ale jak to děláte?“ tázal se Ledecký bývalého ministra zdravotnictví.

Prymuly se ale obvinění dotklo. „Mě to skutečně irituje a působí to až neuvěřitelně. Myslíte, že opravdu v tom byznysu jsem? Nikdy jsem v něm nebyl,“ zdůraznil.

Ledecký ale upozornil na to, že Prymula se v dubnu stal externím konzultantem skupiny Agel podnikatele a miliardáře Tomáše Chrenka. Součástí Agelu je firma Avenier, která v Česku distribuuje vakcíny firmy Moderna a vyhrála i výběrové řízení na distribuci některých očkovacích látek. Koncem srpna z dozorčí rady Avenieru odešel epidemiolog Rastislav Maďar a nahradil ho právě Prymula. „Poradce jsem,“ přiznal Prymula.

Firma má z distribuce poměrně málo

„Vždyť to je firma, která má většinu testovacího byznysu,“ divil se hudebník. Epidemiolog ale vysvětlil, že firma netestuje. „To je firma, která distribuuje vakcíny. Z distribuce má poměrně málo a já tam jsem od srpna tohoto roku,“ hájil se Prymula.

Ledecký ale vytáhl na experta ještě firmu Medimun, kterou ovládá Prymulova dcera Karolína. Firma měla v srpnu získat dotaci více než 650 tisíc korun z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, díky které chtěla vyrábět dezinfekci.

„O dotaci zažádala, ale pak si ji ani nevzala. A nikdy tento produkt nevyráběli, vyrábějí kosmetiku. Takové informace probíhají tiskem, ale není to tak. Dokonce na to přišlo trestní oznámení, které bylo prošetřeno a uzavřeno, protože se nic takového nepotvrdilo,“ tvrdil Prymula.

Tagy: