Tyran „Ledový muž“ Wim Hof? Škrtil mě a znásilňoval, tvrdí jeho žena. Děti popsaly ponižování

Wim Hof, známý po celém světě jako „Ledový muž“, si získal respekt díky své metodě kombinující dechové techniky a otužování ke zlepšení zdraví. Jeho výjimečná schopnost snášet extrémní chlad a ovládat tělesné procesy se stala předmětem fascinace vědců i laické veřejnosti. Nicméně za tímto úspěchem se podle výpovědí jeho bývalé partnerky Caroliny a jejich dětí pro deník De Volkskrant skrývá temná stránka plná násilí a manipulace.

Podle Caroliny začalo fyzické násilí už v roce 2002, kdy čekala syna Noaha. „Vláčel mě po místnosti za vlasy, kopal mě do břicha a škrtil mě,“ uvedla Carolina v rozhovoru pro nizozemský deník De Volkskrant. Bití prý provázelo celý jejich vztah. Carolina se podle svých slov takřka neustále obávala o svůj život.

ČTĚTE TAKÉ: Znásilnil mě, tvrdí vizážistka v žalobě o slavném zpěvákovi. Hudebník obvinění důrazně odmítá

Dvě děti Caroliny z předchozího vztahu, Nathalie a Christiaan, rovněž vypověděly o násilí, které zažívaly. „Byl posedlý mým vzhledem a váhou. Neustále mě urážel a kontroloval, co jím,“ uvedla Nathalie na Hofovu adresu.

Její bratr Christiaan zase čelil fyzickým útokům, zejména během Hofových opileckých záchvatů. Jeden z těchto incidentů skončil přivoláním policie​.

Noah, jediný biologický syn Wima Hofa a Caroliny, byl zase svědkem řady násilných scén mezi rodiči. „Viděl jsem, jak otec matku napadal, a bylo to zničující,“ popsal své zážitky.

On sám byl obětí psychického týrání. „Ponižoval mě, verbálně mě napadal a nikdy jsem pro něj nebyl dost dobrý,“ řekl Noah o svém vztahu s otcem. Tato zkušenost prý měla na jeho duševní zdraví vážné následky, které si s sebou nese do dospělosti.

Sex výměnou za výživné

Carolina dále popsala, jak byla nucena k sexuálním stykům výměnou za finanční podporu pro své děti. „Tehdy jsem to vnímala jako vydírání, dnes už chápu, že šlo o opakované znásilňování,“ uvedla. Tyto události se měly odehrávat před očima jejich syna Noaha.

Hof mluví o „válečné stezce“

Hof všechna obvinění odmítá a tvrdí, že Carolina a její děti jsou „na válečné stezce“ proti němu. Opakovaně se také staví do role oběti, což zmínil například v rozhovoru pro nizozemský deník Algemeen Dagblad v roce 2021, kdy tvrdil: „Byl jsem opuštěný jako raněné zvíře. Nikdo mi nezůstal. Už ani nesmím vidět svého syna“.

Navzdory popírání byl Hof odsouzen k veřejně prospěšným pracím a finančním pokutám. Soud také rozhodl, že mu bude odepřen přístup k jeho synovi Noahovi​.

Ačkoli Carolina a její děti touží po klidu, stále narážejí na připomínky Hofa ve svém okolí – ať už ve formě článků v novinách, televizních vystoupení nebo na sociálních sítích. „Pokud ho nepřipomínají média, tak lidé v našem okolí nadšeně mluví o tom, jak začali praktikovat studené sprchy,“ uvedla Carolina.

Navíc v létě minulého roku skandál prohloubila další kauza, kdy byla Hofova firma žalována u amerického soudu kvůli smrti sedmnáctileté dívky, která se údajně utopila krátce po provedení jeho dechových cvičení. „Mediální pozornost kolem tohoto případu v nás vyvolává starou bolest,“ přiznala Carolina​. Soud v Los Angeles však v červenci rozhodl, že Hof ani jeho společnost za smrt dívky nenesou odpovědnost, připomněl deník Dutch News.

Kontroverze kolem chystaného filmu

Rodina má také obavy ohledně chystaného biografického filmu The Iceman, který podle nich může překroutit skutečnost a zamlčet Hofovo násilné chování. „Obáváme se, že film zopakuje jeho verzi, ve které se staví do role oběti,“ řekla Carolina​.

Loni v srpnu její právník informoval produkční společnost Genesius Pictures, že rodina nechce být do filmu zahrnuta a připomněl, že Hof byl odsouzen za domácí násilí. V odpovědi z letošního jara produkční společnost uvedla, že „ve filmu nebudou žádné postavy založené na Carolině a jejích dětech“. Otázku, zda film zmíní Hofovo domácí násilí, však společnost odmítla komentovat​. Podle nejnovějších informací zpravodajství AD to však vypadá, že natáčení bylo pozastaveno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zavraždil třináctiletou spolužačku. Nekrofilní sadista Robin mohl už po pár letech na svobodu

Tagy:
vražda domácí násilí týrání krimi lifestyle napadení trestná činnost Wim Hof rodina násilí Showtime psychika trestná činnost, právo a spravedlnost společenská rubrika