Nejhorší sexuální predátor? Otce Dianina milence obvinila stovka žen. Odhalily hrůzné praktiky

Mohamed Mohamed Al-Fayed, zesnulý miliardář a bývalý majitel obchodního domu Harrods, čelí závažným obviněním ze sexuálního zneužívání. Advokát některých z obětí dokonce uvedl, že jde o jeden z nejhorších případů, s jakým se kdy setkal, informuje deník The Telegraph.

Už více než sto žen obvinilo ze sexuálního napadení Al-Fayeda, který zemřel v roce 2023. Většina z nich pracovala v obchodním domě Harrods, kde údajně docházelo k dlouhodobému a systematickému zneužívání. Podle týmu právníků, kteří zastupují oběti, Al-Fayed využíval svou pozici a moc k sexuálním útokům, včetně znásilnění, poznamenal deník The Telegraph.

ČTĚTE TAKÉ: Mám rakovinu, šokoval populární moderátor. Odhalil ji díky pozorným posluchačům

Jeden z právníků, Dean Armstrong, sdělil, že případ obsahuje ty nejhorší prvky sexuálního zneužívání, jaké kdy viděl, Al-Fayeda přirovnal k jiným nechvalně známým predátorům, jako je Jimmy Savile, Jeffrey Epstein a Harvey Weinstein.

Sexuální predátor bez morálního kompasu?

Přes dvacet bývalých zaměstnankyň se rozhodlo mluvit na kameru v dokumentu BBC s názvem Al Fayed: Predátor z Harrods, kde obvinily podnikatele ze sexuálního napadení a v některých případech i znásilnění.

Al-Fayed podle výpovědí tehdejších zaměstnanců pravidelně obcházel rozsáhlé prodejní haly obchodního domu a vytipovával si mladé asistentky, které se mu zdály atraktivní. Ty poté povyšoval a přesouval do kanceláří v horním patře.

K útokům pak mělo docházet nejen tam, ale i ve Al-Fayedově londýnském bytě nebo na zahraničních cestách – často v Paříži v hotelu Ritz, který rovněž vlastnil, nebo v jeho nedaleké vile Windsor.

Bývalí zaměstnanci také uvedli, že o tom všichni věděli. „Všichni jsme se dívali, jak jedna za druhou prochází dveřmi, a říkali jsme si: ‚Chudinko, dneska jsi to ty.‘ Cítili jsme se naprosto bezmocní to zastavit,“ řekla BBC jedna z žen.

„Mohamed Al-Fayed byl monstrum, sexuální predátor bez morálního kompasu. Všichni zaměstnanci Harrods byli jeho hračkou,“ řekla další z bývalých zaměstnankyň, která měla být jako teenagerka znásilněna ve Al-Fayedově bytě na Park Lane. Další z údajných obětí, vystupující jako Gemma, uvedla, že ji miliardář znásilnil v jeho pařížském bytě Villa Windsor a poté ji donutil umýt se dezinfekčním prostředkem. „Očividně chtěl vymazat jakoukoli stopu,“ dodala.

Deník NBC také informuje o tom, že ženy, které pracovaly přímo pro Al-Fayeda, musely při náboru podstoupit gynekologické vyšetření, aby je otestovaly na pohlavně přenosné choroby, přičemž výsledky byly zaslány pouze Al-Fayedovi.

Pavučina korupce v Harrods

Důvod, proč ženy vystupují s obviněními až teď, když je Al-Fayed mrtvý a nemůže být postaven před soud, je podle deníku The Guardian prostý: Oběti neměly proti žijícímu miliardáři, který disponoval řadou špičkových právníků, šanci, i když se o to některé v průběhu let snažily.

Jedna z prvních veřejných zpráv přišla v roce 1995, kdy časopis Vanity Fair zveřejnil článek obviňující Al-Fayeda z rasismu, špehování zaměstnanců a nevhodného sexuálního chování. Podnikatel časopis zažaloval, nakonec došlo k mimosoudní dohodě.

Další tvrzení se objevila v roce 1997 v televizi ITV, kde ho několik žen obvinilo z osahávání a nevhodných návrhů. Navzdory těmto veřejným obviněním nebylo v té době vzneseno žádné trestní obvinění a Al-Fayed obvinění odmítl jako nepravdivá a pomlouvačná.

V roce 2009 se státní zástupci rozhodli neobvinit Al-Fayeda z údajného sexuálního napadení patnáctileté dívky s tím, že neexistuje reálná šance na odsouzení.

Obětem mělo být také vyhrožováno „vážnými následky“, pokud promluví.

Dokument BBC mimo jiné odhaluje také důkazy, že o incidentech vedení obchodu Harrods nejenže vědělo a nezasáhlo, ale dokonce pomohlo zakrýt mnoho obvinění. „Pavučina korupce a zneužívání v této společnosti byla neuvěřitelná a velmi temná,“ řekl advokát Bruce Drummond z právního týmu zastupujícího některé z obětí.

Omluva obchodního domu

Po zveřejnění obvinění vydal obchodní dům Harrods oficiální prohlášení, ve kterém se omluvil obětem za historická selhání, která umožnila Al-Fayedovo chování. „Jsme naprosto zděšeni obviněními ze zneužívání, kterých se dopustil Mohamed Al-Fayed. Byly to činy jednotlivce, který měl v úmyslu zneužít svou moc, kdekoli působil, a my je co nejdůrazněji odsuzujeme. Dnešní Harrods je ale velmi odlišná organizace od té, kterou vlastnil a ovládal,“ stojí v něm.

Harrods se také pokouší vyřešit obvinění ze sexuálního zneužívání tím, že nabízí mimosoudní vyrovnání obětem, aby se vyhnul dlouhým a nákladným soudním procesům.

Kdo byl Mohamed Al-Fayed?

Mohamed Al-Fayed se narodil v egyptské Alexandrii v roce 1929 a v 60. letech se přestěhoval do Londýna, kde vybudoval své obchodní impérium. Proslul jako majitel obchodního domu Harrods a hotelu Ritz. Kromě podnikání se zapojil i do světa sportu, když koupil fotbalový klub Fulham.

Al-Fayed miloval společnost slavných osobností a často pořádal velkolepé večírky. Rád se obklopoval hvězdami filmového průmyslu, politiky a členy britské smetánky.

Do širšího povědomí se dostal také kvůli princezně Dianě, která měla milostný poměr s jeho synem Dodim. Oba zahynuli při tragické autonehodě v Paříži v roce 1997, což vedlo k dlouholetým spekulacím o možném spiknutí. Tento příběh se stal součástí seriálu The Crown, kde byl ovšem podnikatel vykreslen jako sympatická osoba. Právě to bylo podle tvůrců dokumentu BBC pro minimálně dvě ženy důvodem k tomu, aby se ozvaly. „Lidé by si ho neměli takhle pamatovat,“ uvedla jedna z nich.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přes 40 milionů zhlédnutí a milion lajků. Procházka sklízí úspěch ve světové reklamě

Tagy:
společnost Paříž obchod oběť herec krimi BBC sexuální obtěžování napadení sociální problémy obchodní dům trestná činnost Harrods pohlavní zneužívání Showtime Mohamed Al-Fayed trestná činnost, právo a spravedlnost sexuální trestné činy princezna Diana