Frajer, kterého jsem vždy obdivoval, smutní Babiš nad odchodem Belmonda

Jean-Paul Belmondo na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2011

Zemřel legendární herec Jean-Paul Belmondo

Ve věku 88 let zemřel ve svém domě v Paříži francouzský herec Jean-Paul Belmondo. Na jeho výkony před kamerou vzpomínají čeští filmaři, politici i další známé osobnosti.

Jedním z prvních známých Čechů, který se ke smrti Belmonda vyjádřil, byl známý filmový režisér Jan Hřebejk. „Šťastná povaha, geniální herec, spousta radosti s ním,“ napsal tvůrce kultovních Pelíšků na Twitter.

Na Belmonda zavzpomínal také jeho nejznámější český dabér Jiří Krampol. „Vzpomínám na to s láskou. Bylo to strašně hezké,“ řekl Krampol a dodal, že herce daboval skoro třicetkrát. Nejraději má filmy Zvíře a Veselé Velikonoce. V současnosti lituje, že se s francouzským hercem nesetkal osobně. „Už to jednou bylo skoro hotové, ale Belmondo nakonec onemocněl,“ dodal.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) herce označil za symbol Francie 20. století. „Legendární Jean-Paul Belmondo odešel do hereckého nebe. Muž, který rozesmíval generace. Čest jeho památce. A pusťte si dnes večer třeba Muže z Acapulca – jeden z mých nejoblíbenějších filmů od Belmonda,“ vyzýval Kulhánek.

Také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček je toho názoru, že si Belmonda zamilovali lidé široké věkové škály. „Stal se skutečnou legendou pro několik generací. Odchází s ním kus opravdového kumštu, který je v této době nesmírně vzácný,“ uvedl. Poslanec Patrik Nacher (za ANO) herce označil za svého hrdinu z dětství.

Francouzská hvězda bude chybět také premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Policajt nebo rošťák. Zvíře. U konce s dechem. Veselé Velikonoce. Bezva finta. Samotář. Nenapravitelný. Víte, o kom mluvím, už jste to jistě četli. Dneska zemřel Jean-Paul Belmondo. Frajer, kterého jsem vždy obdivoval a který mě uměl pobavit,“ napsal předseda vlády.

Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha měl Belmondo velký komediální talent. „Je to další pořádný chlapák, který už není mezi námi. Belmondo byl symbolem opravdického sekáče, který se o sebe uměl skvěle postarat. Je ho škoda, že už je pryč. Zůstane za ním spoustu skvělých filmů,“ řekl Pohlreich v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Televize CNN Prima NEWS má na místě v Paříži, kde Belmondo bydlel 30 let, exkluzivně reportérku Annu Kadavou. „Jsme tu jako jediní novináři z České republiky. Otázkou je, jestli zemřel právě tady. Lidé nám potvrdili, že se tu s Belmondem potkávali, ale prý ho zde poslední měsíce neviděli. Mluví o něm jako o legendě,“ uvedla reportérka.

Belmondo se narodil 9. dubna 1933 ve francouzském Neuilly-sur-Seine. „Nějaký čas už byl hrozně unavený. Odešel poklidně,“ uvedl jeho právník Michel Godest. Belmondův zdravotní stav nebyl ideální už od roku 2001, kdy utrpěl mozkovou mrtvici, po níž částečně ochrnul.

Filmy Muž z Acapulca, Zvíře, Profesionál, Bezva finta nebo Velký šéf, ve kterých Belmondo ztvárnil hlavní role, se nezapomenutelně zapsaly do dějin kinematografie.

Tagy: