Musíme vytrvat. Statisíce Francouzů osmý víkend protestují proti covid pasům i očkování

Ve Francii již osmý víkend v řadě lidé demonstrují proti covid pasům. Zároveň jsou proti povinnému očkování zdravotníků

Protesty proti covidovým pasům

Zhruba 200 tisíc lidí po celé Francii již osmý víkend v řadě protestuje proti covid pasům. S nimi se totiž musí v zemi prokazovat prakticky na všech veřejných místech. Celkem se protestovalo ve 200 městech. Ve francouzské metropoli se však demonstrace neobešly bez zásahu policistů.

Zatímco někde byli pochodující demonstranti jakousi atrakcí pro turisty posedávající u stolků na pařížských bulvárech, na několika místech proti nim policisté tvrdě zakročili. Jedním z takových míst se stal například podchod stanice metra v centru Paříže, kde měli demonstranti omezovat přístup do nákupního střediska. Na náměstí Bastily pak policejní komando dav rozhánělo slzným plynem.

Hlavními hesly víkendových pochodů byly „svoboda“ a „ne covid pasům“. Celkem se do protestních akcí zapojilo zhruba 200 tisíc lidí ve 200 městech. „Je potřeba to bojkotovat – za takových podmínek nechodit do restaurací, do klubů a tak dále – a vytrvat tak dlouho, dokud pasy nezruší,“ míní Pařížanka Francesca.

Covid pasy nedávají smysl

Francouzi ostatně využívají pěkného počasí i k hromadným piknikům na pěších zónách, kterými proti omezení vstupu do restaurací protestují. Lidé během akcí mimo jiné kritizují i povinné očkování zdravotníků, bez kterého se od poloviny září nedostanou do práce. „Pasy podle mě nemají vůbec smysl a navíc je tu stále větší tlak na očkování, kdy vám hrozí, že vás bez něj vyhodí z práce,“ podotkla Nathalie, která rovněž pochází z Paříže.

Kvůli povinnému očkování zdravotníků v nemocnicích a personálu v domovech seniorů se tento týden zvedla vlna protestů i v Řecku. Tam se do práce nedostane neočkovaný personál již od 1. září. „Teď, kdy se nemocnice plní covid pacienty a ostatním nemocným se ani nedostává péče, kdy bychom potřebovali ještě stav posílit, tak na ulici vyhazujeme deset tisíc odborných pracovníků z první linie, kteří nejdou nijak nahradit,“ nechápe předseda zdravotnických odborů Michalis Giannakos.

Povinné očkování zdravotníků už vyžaduje od dubna také Itálie a jeho zavedení plánují v blízké době i Velká Británie nebo Belgie.

Tagy: